Valona

Kratak opis - Valona

Primorski grad Valona, nalazi se u istoimenoj oblasti u Albaniji, smešten je na obali Jonskog mora i druga je luka po veličini, posle Drača .U blizini je ostrvo Sazan koje se nalazi na ulazu u Valonski zaliv. Grad ima oko 100.000 stanovnika, a nalazi se na 135 km od Tirane, dok je od Italije dele samo 72 km.

 

Osnovana je kao grčka u VI veku p.n.e. Kasnije u V veku p.n.e. postaje sedište rimske episkopije, a od 733 je pod kontrolom carigradske patrijaršije. Oko Valone su se sukobljavali Normani iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijsko carstvo. Srpsko carstvo je 1345. zauzelo Valonu i osnovalo autonomnu kneževinu. Kasnije Otomansko carstvo preuzima vlast, u XVI veku ove prostore naseljavaju mnoge sefardske izbeglice iz Španije i Portugala. Valona je poznata po tome što je u njoj 1912. proglašena Albanska deklaracija o nezavisnosti, tada je nakratko bila prestonica Albanije. Italijani su ga prvi put okupirali 1920.g. i držali ga pod opsadom do 1920.g., a zatim ponovo vladaju od 1939.-1944.g.

 

Valona je važna luka i trgovački centar, a značajni su i ribolov i industrija. U okolini se proizvode nafta, prirodni gas, bitumen i so. Dosta je razvijena i tekstilna industrija. Univerzitet u Valoni je drugi po veličini u Albaniji, osnovan je 1994. i broji oko 15 hiljada studenata. U poslednjih par godina dosta se ulagalo u razvoj turizm. Izgrađeni su hoteli, restorani, sređene plaže. Klima je mediteranska sa kišovitim zimama i vrelim toplim letima sa temperaturom do 40 stepeni.

Vaši utisci - Valona

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Valona

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Pošalji stranu na:


Avio karte