Zimovanje 2019 - Palić - Atrakcije

Atrakcije

Atrakcije počinju već na samom ulazu u Palić. Naime, ulaz predstavlja lepo zamišljena kapija se interesantnim Vodotornjem. Od njega se ka jezeru prostire prelepi park čije je gajenje počelo još davne 1840. godine. On zauzima površinu od 19 ha. Na ovoj teritoriji se nalaze Velika terasa, Muzički paviljon i Ženski štrand, koji su otvoreni 1912. Ova zdanja karakteriše stil mađarske secesije koju su na Palić doneli poznate arhitekte Marsel Komor i Daže Jakab, koji su projektovali subotičku Gradsku kuću i Sinagogu.

 

Palić foto: DavidSt./flickr.com

 

Pre same Velike terase, skrivena u prelepoj šumi, nalazi se pozornica koja od 1950. godine služi za održavanje muzičkih, umetničkih i drugih kulturnih manifestacija. Ona je delo subotičkog arhitekte Baltazara Dulića.

 

Velika terasa je jedno monumentalno delo sa prelepom balskom dvoranom. Napravljena je tako da je prolazak kroz nju neminovan. Glavna pogodnost ove građevine su dve prelepe velike terase sa pogledom na jezero. Velika terasa sada predstavlja modernu salu za sastanke, konferencije i druge slične događaje.

 

Sa obe strane terase se nalaze dva hotela: Park i Jezero. Ispred se nalaze Plave vaze sa likom boga vode koje datiraju od pre više od 100 godina. Stigle su u Palić 1910. kao poklon fabrike keramike Žolnai.

 

Od Velike terase do jezera vodi vrlo prijatna široka staza za šetnju. Na tom putu se nalazi Muzički paviljon, namenjen manifestacijama muzičkog tipa. Na kraju se nalazi Spomen česma, koja je označavala kraj radova na obnavljanju banje na Paliću 1912. godine.

 

Dalja šetnja obuhvata Ženski štrand, a posle i tzv. Obalu Lajoša Vermeša. Ovaj čovek je bio veliki bogataš i još veći zaljubljenik u Palić, sport i zdrav život. On je od 1880. do 1914. na Paliću organizovao brojne sportske igre na koje su dolazili i evropski sportisti. Na ovoj obali se nalaze Vermešove vile iz 1893. godine, Vila Lujza i Bagovjar. Tu je i spomenik Lajošu Vermešu, koji je delo vajarke Vere Počučue iz Subotice. Na obali, u nekadašnjoj gimnastičkoj sali, nalazi se Riblja čarda, restoran koji je jedan od najboljih na Paliću.

 

Iz Zoološkog vrta foto: cbrldjn/flickr.com

 

Dalja šetnja Palićkim parkom otkriva brojne bronzane skulpture, fontanu koja je delo skulptora Bele Našica i Kućicu za vreme iz 1914. Sinonim Palića i prava atrakcija je Mala gostiona – restoran koji datira još iz 1853. godine i sve vreme čuva izvrsnu tradiciju.

 

U šetnji kroz Palić nailazi se i na staru tramvajsku stanicu koja svedoči o liniji Palić - Subotica koja je saobraćala od davne 1898. do 1974. Blizu nje je bioskop Abazija.

 

Ovaj deo parka predstavlja ulaz u najelitniji deo Palića. To je Splitska aleja sa velikim platanima i luksuznim vilama koje su izgrađene kao letnjikovci još u 19. veku. U ovom delu se nalazi Galerija Marije Karlović Gabrić, amaterske slikarke sa Palića.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte