specijalna ponuda - Kopaonik - Izleti

Izleti

Na Kopaoniku su veoma popularni pešački obilasci Nacionalnog parka, izletišta Metođe, Kadijevac i Đorov most, i manastirske ture, uključujući obilazak Sopoćana, Đurđevih stupova, Žiče i Gradca i obilazak Župe Aleksandrovačke, poznate po vinu i rakiji, te Vrnjačke i Mataruške banje. Jedne od najprivlačnijih atrakcija Kopaonika su svakako splavarenje rekom Ibar, paraglajding, planinarenje i jahanje. Kopaonik ima bogato istorijsko nasleđe - ovo područje je bilo važan rudarski centar u Srednjem veku, a pored starih crkvi i manastira na planini se mogu pronaći i rane i srednjovekovne tvrđave. Najbliži su sredjevokovni dvorac Maglič i manastir Studenica.

 

Prirodne lepote Kopaonika foto: misskukoljac/flickr.com

 

Nacionalni park: Nacionalni park Kopaonik osnovan je 1981. godine, na površini od 11.800 ha, sa zaštitnom zonom od 19.985 ha. Pod specijalnom zaštitom je 698 ha rezervata. Park obuhvata najviše delove planine. Najniža tačka nalazi se na oko 640 metara nadmorske visine, a najviša je tačka Pančićev vrh (2017 m). Na području Nacionalnog parka Kopaonik izdvojen je niz objekata prirode, prirodnih i stvorenih vrednosti koji su svrstani prema različitim stepenima zaštite. Zaštita parka sprovodi se na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o nacionalnim parkovima, kao i odgovarajućih međunarodnih konvencija. Zaštita prirode i kulturno istorijskih vrednosti obezbeđena je prisutnošću i angažovanjem stručnjaka iz različitih oblasti.

 

Obilazak manastira Sopoćani u sklopu manastirskih tura foto: andrewpoynton/flickr.com

 

Metođe: Prirodni rezervat koji obuhvata desnu dolinsku stranu Brzećke reke i kanjon reke sa okolnom šumom u kojoj se javlja tisa. Obuhvata površinu od 110,58 ha. U rezervatu se nalazi svetilište Metođe, spomenik sakralne arhitekture sa prilaznom stazom dužine oko 600 m, kao i gejzir hladne vode čiji mlaz dostiže 5 - 6 metara visine. U ovom rezervatu se nalazi niz retkih i reliktnih biljnih vrsta. Brojne su šume smrča i jela koje se prostiru do 1800 metara, a stabla bukve dostižu 40 metara. Predstavnici faune ptica su sivi soko, suri orao, carić, mala muharica, gorska lasta, planinska crvenperka itd.


Manastir Žiča: Manastir Žiča je manastir Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u blizini grada Kraljeva (oko 6 kilometara). Manastir, zajedno sa crkvom Svetog uspenja, sagradio je prvi kralj Srbije, Stefan Prvovenčani. Manastir je uništen u 13. veku, ali ga je ponovo sagradio kralj Stefan Milutin početkom 14. veka. Za razliku od većine naših manastira koji su građeni u teško pristupačnim predelima, Žiča se nalazi u plodnoj ravnici. Zadužbina je kralja Stefana Prvovenčanog (1195 – 1223) i jedna je od najvećih svetinja srpskog naroda. Gradnja glavne manastirske crkve započeta je oko 1206. godine, a završena pre 1217, kada je njen ktitor dobio kraljevsku krunu iz Rima. U njoj je prvi srpski arhiepiskop Sava, krunisao svog starijeg brata kao prvog srpskog kralja (1217) i posvetio episkope novoosnovanih eparhija. U Žiči su krunisana još dva srpska kralja iz dinastije Nemanjića (1169-1371), Stefanovi sinovi – Radoslav i Vladislav. Jedna starija legenda o "sedmovratoj" Žiči kaže da je u njoj krunisano sedam kraljeva i da su, prilikom svakog krunisanja, otvarana nova vrata kroz koja je prolazio samo krunisani vladar, pa bi ta vrata potom odmah bila zazidana. Od manastirskog kompleksa iz srednjeg veka sačuvane su samo crkva Sv. Spasa i crkvica Sv. Petra i Pavla. Sve ostale zgrade su novijeg porekla.

 

Pešačenje je najbolji način istraživanja Kopaonika foto: headsclouds/flickr.com

 

Maglič: Srednjovekovni grad Maglič nalazi se na desnoj obali Ibra, oko 16 km južno od Kraljeva. Postavljen je na uskom platou stenovitog grebena. Maglič se ubraja u najlepše spomenike srpske srednjovekovne vojne arhitekture. Između 1324. i 1337. godine arhiepiskop Danilo II obnovio je bedeme, crkvu Sv. Đorđa i palatu čije ruševine su se sačuvale do danas. Danilo II poznat je po tome što je pisao biografije poznatih srpskih srednjovekovnih vladara, a u Magliču je osnovao monašku školu. Na vrhu bedema postojale su ograđene staze za šetnju. Crkva Sv. Đorđa bila je jednobrodna, sa elementima u gotskom stilu. Maglič je bio značajno uporište za odbranu manastira Žiče i Studenice. Nakon pada pod tursku vlast postaje sedište nahije šireg područja. Grad je bio značajan u vreme Bečkog rata (1683 - 1699. godine) i Drugog srpskog ustanka.

 

Odmor od pešačkih tura u predivnoj prirodi Kopaonika

 

Ras: Srednjovekovni grad Ras nalazi se na 11 km zapadno od Novog Pazara. U okviru starog Rasa su tri arheološka lokaliteta: utvrđenje na Gradini, pećina sa manastirom Sv. Arhanđela i naselje Pazarište (Trgovište) sa urbanizovanom strukturom građevina. U prvoj polovini 12. veka Ras je postao glavno uporište srpske države i tada je utvrđenje ojačano, izgrađeni su novi objekti, zazidana je zapadna kapija, a otvorena je nova, pored glavne kule. Pećinski manastir sa crkvom vezuje se za velikog župana Stefana Nemanju. Veruje se da je ovde pisano poznato "Vukanovo jevanđelje", a ostaci fresaka i urezani zapisi ukazuju da je manastir postojao dugo vremena. Ostaci crkve, nekropole i drugih građevina ukazuju na to da je moguće da je ovde već u 12. veku bilo značajo duhovno središte koje je opstajalo i za vreme vladavine Turaka.

Pošalji stranu na:


Avio karte