specijalna ponuda - Beograd - Kako stići

Kako stići

Muzej pored aerodroma Nikola Tesla

 

Beograd je najbolje posetiti tokom prolećnih i letnjih meseci, kada grad počinje da se budi, kada sve cveta, a bašte kafića se pune. Međutim, nećete pogrešiti ako posetite ovaj grad i tokom nekog drugog godišnjeg doba, jer, vredi ponoviti, ovaj grad nikada ne spava! Do Beograda možete doći avionom, vozom, autobusom, kolima, brodom, tj. vazdušnim, kopnenim ili rečnim putem.

 

Železnice Srbije

 

Međunarodni aerodrom Beograda, „Nikola Tesla“, nalazi se u Surčinu i udaljen je 18 km od centra grada. Svakodnevne letove ka Beogradu obavljaju velike avio-kompanije, kao što su npr. Lufthansa, British Airways, Austrian Airlines, Air France, Swissair... Ovaj aerodrom izgrađen je 1962. godine, nekoliko puta je rekonstruisan, ima jednu pistu, dva putnička terminala i kargo terminal. Do aerodroma možete doći linijom gradskog prevoza broj 72, za šta vam je potrebno oko 40 minuta. Takođe, do aerodroma možete doći taksijem, a veliki broj taksi vozila će vam vožnju do i od aerodroma, naplatiti oko 1.000 dinara (10e). Aerodrom je otvoren svakog dana od 05:00 do 23:00 h. Informacije o letovima možete dobiti na broj: 011-2094444.

 

Beograd je železničkim saobraćajem povezan sa većim delom Evrope, tako da do glavnog grada Srbije možete doći i vozom. Železnice Srbije izašle su u susret svojim putnicima, pa su im omogućili neke komercijalne povlastice, kao što su: Euro Domino, Balkan Flexipass, Railplus, Inter Rail, Easy Travel Card, Euro 26... Broj telefona železnice Srbije je: 011-3616722.

 

Beogradska autobuska stanica

 

Beograd je povezan sa svim delovima Srbije redovnim autobuskim linijama, ali u Beograd saobraćaju i međunarodne autobuske linije susednih zemalja i većine evropskih zemalja. Prodaja karata na beogradskoj autobuskoj stanici vrši se 24 h.

 

S obzirom na to da se Beograd nalazi na preseku evropskih puteva E-70 i E-75, vrlo lako do ovog grada možete stići i kolima. Ono što je važno da strani turisti znaju ako kreću do Beograda ovim prevoznim sredstvom, jeste to da im je potrebna nacionalna vozačka dozvola, saobraćajna dozvola i polisa osiguranja. Putnička vozila sa inostranom registracijom, platiće putarinu na putnim pravcima:


- E-70 Subotica - Novi Sad
- E-75 Novi Sad – Beograd
- E-70 Šid – Beograd
- E-75 Beograd-Niš
- E-75 Niš-Leskovac

 

Tramvaj

 

Beograd je smešten na ušću dveju reka, Save i Dunava, pa je sve veći broj turista koji dolaze do njega brodom, a veliki broj evropskih kompanija organizuje krstarenje Dunavom do Beograda. Beograd se nalazi na 1170 km toka Dunava i na 0 km toka Save, može se ploviti i zimi kada nema leda, međutim, jedini „problem“ je kratka obdanica i niski vodostaj. Luka „Beograd“ sve informacije pruža na telefon: 011-2751255.

 

Trolejbus

 

Što se tiče prevoza u samom gradu, javni prevoz sastoji se od autobusa, trolejbusa i tramvaja, koji prevoze putnike na 130 gradskih i prigradskih linija. Ukoliko se vozite gradskim prevozom, morate imati kartu za prevoz, koju možete kupiti kod vozača, na kioscima ili na prodajnim mestima GSP-a, s tim što ćete jeftinije proći ako kartu kupite na kioscima, a ne u vozilu. Kartu poništite odmah po ulasku u vozilo i znajte da jedna karta važi samo za jednu vožnju. Što se tiče noćnog saobraćaja, on se obavlja u periodu od 00 - 04 i tada su karte nešto skuplje, a i trase noćnog prevoza razlikuju se od dnevnog. Noćni prevoz vrši se na svakih sat vremena i to sa Trga Republike, Slavije i opštine Novi Beograd. Prigradski prevoz obavlja se autobusima SP „Lasta“ i gradskom železnicom „Beovoz“.

 

U Beogradu postoji nekoliko taksi udruženja, pa vam neće biti teško da pronađete vozilo. Taksi prevoz se obavlja u automobilima različitih boja, ali sva vozila na svom krovu imaju plavu gradsku taksi oznaku i oznaku svog taksi udruženja. Nije poželjno pregovarati sa taksistom o ceni prevoza.

 

Napomena: Beograđani su poznati po „oštrijoj“ vožnji!

Pošalji stranu na:


Avio karte