specijalna ponuda - Njujork - Korisne informacije

Korisne informacije

Njujork se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Grad Njujork se nalazi u državi Njujork i ima više od 18 miliona stanovnika. Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i Steten Ajlend - od kojih bi svaka bila velegrad da se ne nalazi u Njujorku.

 

 

Pogled na Njujork foto: Paraflyer/flickr.com

 

 

Praznici:

 

Za 1. januar kada se slavi Nova godina, pored velikog dočeka na centralnom trgu Njujorka, svi kafići i restorani organizuju doček. Ako odete u američku prestonicu u ovo doba godine, mi vam preporučujemo da na vreme rezervišete mesto u nekom lokalu jer se može desiti da sva mesta budu popunjena mnogo pre 1. januara.

Trećeg ponedeljka u januaru se slavi dan Martina Lutera. Tim povodom se organizuje veliki broj slavlja i kulturnih događaja.

Linkolnov rođendan se slavi 12. februara, a Vašingtonov rođendan trećeg ponedeljka u februaru.

Poslednjeg ponedeljka u maju je "Memorial day".

Dan nezavisnosti se slavi 4. jula i ovaj praznik je jako popularan među Njujorčanima. Tada se organizuju proslave na ulicama grada kao i porodične proslave u krugu porodice.

Prvog ponedeljka u septembru je Dan rada.

Noć veštica je 31. oktobra. Tada deca idu od kuće do kuće i skupljaju slatkiše. Mnogi maskenbali se održavaju ovog datuma.

Jedanaestog novembra je Dan veterana. Ovaj praznik je jako popularan među starijom generacijom.

 

 

Gradska proslava Dana zahvalnosti foto: James & Vilija/flickr.com

 

 

Dan zahvalnosti se slavi četvrtog četvrtka u novembru. Ovaj praznik je jako zanimljiv kako za meštane tako  i za strance. Pored parade koja se organizuje, tu je i porodični ručak koji obavezno podrazumeva punjenu ćurku i sos od brusnice.

Božić je 25. decembra.

 

Klima:

 

Vreme u Njujorku može da varira iz dana u dan, iz sata u sat. Proleće u Njujorku donosi blage vetrove i kišu, a temperatura seže od hladne do veoma tople. Leto karakterišu vedri sunčani dani sa kasnim zalascima sunca i povetarcem u blizini vode. Jesenja sezona je sveža tako da preporučujemo da se ubundate. Zimski meseci su snežni mada je nebo vedro i nije oblačno. Temperatura se kreće od 31 stepen u letnjem periodu do -4 u zimskom.

 

Vremenska zona: GMT -4

 

Ako uskoro planirate da posetite Njujork mi vam dajemo najvažnije zakone koji su na snazi u Njujorku: osobama ispod 21 godine je zabranjeno konzumiranje alkohola. Pušenje je zabranjeno u gradu, uključujući restorane, barove, metro i taxi službe. Pušenje je dozvoljeno u lokalima koji imaju posebnu dozvolu. Inače, osobe preko 18 godina mogu da kupe cigarete.

 

 

Zabranjeno pušenje u Njujorku foto: 16 Miles of String/flickr.com

 

 

Novčana valuta u Njujorku je američki dolar. Jedan dolar iznosi 81.75 dinara.

 

Važni brojevi telefona:

 

Hitna pomoć, policija, vatrogasci: 911

Sva pitanja koja imate vezano za gradske službe: 311 212

Za sve strance koji ne govore američki engleski a imaju pitanja vezano za snalaženje po gradu: 212-484-1222

Pošalji stranu na:


Avio karte