specijalna ponuda - Moskva - Kako stići

Kako stići

Kako stići iz Beograda do Moskve: 

 

Avionom: 

 

U Moskvi postoje četiri velika aerodroma

 

"Sheremetyevo", tel. +7 495 232-65-65

"Domodedovo", tel. +7 495 933-66-66

"Vnukovo", tel. +7 495 436-71-9

"Bykovo", tel. +7 495 558-47-38

 

Prvi i treći od navedenih aerodrom prolaze kroz velike rekonstrukcije što će samo još doprineti činjenici da je Moskva glavni transportni čvor Rusije. Aerodrom Domodedovo je proteklih godina gotovo istisnuo ostale aerodrome jer je rekonstruisan i ima direktnu voznu liniju do centra Moskve. Ako više volite da do aerodrom adođete taxijem, najbolje je da pozovete taxi službe i rezervišete auto jer će vam cena vožnje biti niža. Savetujemo vam da pogledate spisak zvaničnih taxi službi na sajt aerodroma na koji putujete jer se može desiti da naletite na taxi koji radi "na divlje" pa će vas vožnja koštati duplo više. Svaki aerodrom ima svoja taxi vozila, ali cena vožnje je malo viša nego da se vozite gradskim taxijem. Odmah po izlasku iz aviona, na terminalu, na vas i ostale putnike će vikati ljudi na različitim jezicima i nudiće vam taxi vozilo. Ne obraćajte pažnju na njih!

 

Aerodrom "Sheremetyevo" foto: Paeonia/flickr.com

 

"Sheremetyevo": ovaj aerodrom ima terminale B, C, D, E, i F. Međunarodni letovi polaze sa terminala C, F i D. Domaće destinacije se rezervišu na terminalima B i D. Ovaj aerodrom se nalazi severno od centra Moskve i najbliži je aerodrom gradskom jezgru. Međutim, na najvećem putu koji povezuje centar i aerodrom, Leningradskoye Shosse, skoro svakoga dana su velike gužve u saobraćaju i ogromni zastoji. Najsigurniji način da ćete na vreme stići na aerodrom je ako uđete u voz Aeroexpresa sa Belorussky stanice. Ovaj voz saobraća svakoga dana od 5.50 izutra do 11.30 uveče i nailazi na svakih 30 ili 60 minuta. Put traje 35 minuta a mi vam preporučujemo da zadržite kartu tokom celog puta jer su kontrole na ovoj relacije učestale. Do aerodroma takođe možete stići i metroom sa stanica "Rechnoi Vokzal" i "Planernaya" koje se nalaze na severu  Moskve. Sporiji način putovanja od/do aerodroma je autobusom. Linija 851 kreće sa stanice "Rechnoy Vokzal", a 817 sa "Planernaya". "Marshrutka" su privatni autobusi, neka vrsta taxija, koji saobraćaju na ovoj ruti i mogu da prime oko 20 putnika. Autobusi nailaze redovno na svakih 15-30 minuta. U zavisnosti od saobraćajne gužve, ovaj put traje oko 30-40 minuta. Ako imate dosta prtljaga, upozoravamo vas da ne idete autobusom Marshrutka jer u njemu nema dovoljno prostora za prtljag! 

 

Aerodrom "Domodedovo" foto: Sherrymain/flickr.com

 

"Domodedovo": se nalazi južno od centra grada i najlakši način kako ćete stići do ovog aerodroma iz centra Moskve je vozom ili metroom sa stanice "Paveletsky". Put traje oko 40 minuta. Vozovi kreću na svakih 30 minta od 6.00 izutra do 11.30 uveče.  Sačuvajte kartu jer će je kontrolisati tokom vožnje, a prilikom stizanja na aerodrom moraćete da je skenirate zbog provere bar-koda. Autobuska linija 405 takođe saobraća na relaciji aerodrom-centar grada i kreće sa stanice Domodedovskaya. Ako slučajno stignete na aerodrom u vreme kada nema nijedan polazak autobusa ili voza do centra grada, upozoravamo vas da će vam taxi službe papreno naplatiti da vas prevezu do vašeg smeštaja i zato vam mi preporučujemo da se raspitate na stanici kada dolazi sledeći voz ili autobus i da ga sačekate!

 

"Vnukovo": nalazi se jugozapadno od gradskog jezgra. Krenite autobusom 611 do stanice metroa Yugo-Zapadnaya. Autobusi nailaze na svakih 15 minuta i put traje oko 30 minuta. Druga opcija je da krenete Aeroekspresovim vozom sa stanice Kijevski. Ovi vozovi saobraćaju od 7 izutra na svakih 60 minuta. 

 

"Bykovo": nalazi se jugoistočno od grada. Ovaj aerodrom je zadužen samo za domaće letove

 

Vozom: Moskva leži na zapadnom kraju trans-sibirske železnice i zbog toga vozom možete stići u Moskvu iz bilo kog dela Evrope. Zbog toga su glavne železničke stanice uvek pretrpane turistima i zato su najmanje bezbedni delovi grada. Sitni lopovi i kradljivci su na njima svakodnevnica zato pazite gde držite novac i dokumenta! Vozovi su odlično opremljeni. Ako izaberete noćnu vožnju, prespavaćete u udobnim spavaćim kolima i nećete osetiti put. U decembru 2009. godine ruska železnica je uvela brze Sapsan vozove. Za sad postoje 6 dnevnih polazaka iz Moskve. U Moskvi postoji 9 železničkih stanica, od kojih osam ima međunarodne polaske. Vozovi koji dolaze iz Južne Evrope, uključujući i vozove iz Beograda, uglavnom pristaju na stanicu Kijevski. 

 

Aero express voz foto: Paeonia/flickr.com

 

Automobilom: autoputevi u Moskvi su sređenidovoljno da ne brinete za svoju bezbednost. Postoji više ulaznih puteva u grad i na njima je posebno u vreme turističkog špica ogromna gužva. Pri ulasku u grad policajci zaustavljaju sva vozila koja nemaju ruske tablice. Postaviće vam gomilu pitanja i možda čak pogledati vaš prtljag. MI vam preporučujemo da put autom bude vaša poslednja opcija! Jedna od nepredviđenih stvari koja vam se može desiti jeste da vam se auto pokvari usred noći a da nigde u blizini ne vidite automehaničarsku radnju.

 

Autobusom: Ako krenete autobusom iz Beograda, u Moskvi ćete izaći na stanici Shelkocskaya. Vožnja autobusom može dugo da traje i da bude prilično neudobna, zato vam preporučujemo da kada stignete u Moskvu uzmete taxi koji će vas u kratkom roku odvoziti do vašeg hotela.

 

Kretanje po gradu:

 

Metro: centar Moskve je najlakše obići pešaka, ali ako planirate da tokom odmora obiđete sve atrakcije u Moskvi, a mnogo ih je, onda vas savetujemo da koristite popularni metro. Brz je, čist i uređen ali i jeftin. Karta u metrou košta oko 26 rublji i cena ne zavisi od dužine puta. Karte se prodaju na šalterima na stanicama i u automatima. Na svakoj stanici ćete videti ljude koji prodaju karte nezavisno od šaltera. Iako je cena karti kod njih niža za par rublji, mi vam preporučujemo da izbegnete ovu ilegalnu kupovinu!  Da biste izbegli redove na šalterima, nemojte kupovati kartu svakoga dana već, u zavisnosti koliko ćete boraviti u Moskvi, uzmite mesečnu ili nedeljnu propusnicu. Karta RFID važi za 5, 10, 20,60 ili 70 vožnji, tj. 45 dana. Npr. propusnica za 10 vožnji košta 200 rublji. Za one koji metro koriste stvarno često, čak do 90 puta mesečno, postoji "smart-card" koja se može dopuniti i možete se neograničeno voziti. Ali, ako slučajno izgubite ovu kartu ili vam je ukradu, moraćete da kupite novu jer vam staru neće zameniti.   Na svakoj stanici metro postoji mapa sa svim gradskim linijama. Metro radi od 5.30 izutra do 1.00 posle ponoći. Pre 7.00 izutra i posle 9.00 uveče u metrou ćete zateći samo par ljudi. Svi zankovi i upustva su napisani na ruskom pa vas savetujemo da ponesete džepno izdanje ruskog rečnika! Upozorenje: ako ste klaustrofobični, nemojte koristiti metro, posebno ne u špicu oko 4-5 sati popodne kada su saobraćajne gužve ogromne. Najzanimljivije stanice, što se arhitekture tiče, sigurno su "Komsomolskaya" i "Novoslobodskaya". Metro je relativno bezbedan, sem sitnih lopova i džeparoša. Posebno se čuvajte tokom vožnje kada je gužva ogromna. Savetujemo vas da se noćnom metroom nikada ne vozite sami. Uvek budite u društvu najmanje jedne osobe jer se može desiti da se u vozilu zadesite samo vi i grupa tinejdžera koja samo traži razlog za kavgu. Ako se pak desi da ste sami u metrou, sedite na neko mesto u blizini vozača. Svaki kupe metroa je opremljen interfonom za vozačevu kabinu, ali se često dešava da interfon ne radi jer je vidno oštećen. Ako se zadesite u opasnoj situaciji tokom vožnje, pritisnite crno dugme na interfonu i sačekajte da vam se vozač javi. Možda vas neće razumeti, ali će znati da ste u opasnosti i sigurno će reagovati!

 

Pokretne stepenice u moskovskom metrou foto: Borya/flickr.com

 

Autobus i trolejbus: svakom većom ulicom u Moskvi prolazi barem jedna autobuska linija, a u nekim ulicama i trolejbuska. Autobusi i trolejbusi rade od 5.30 izutra do 1.00 posle ponoći. Prosečna razdaljina između autobuskih stanica je oko 150 metara. Pošto su na periferiji Moskve stanice metroa udaljene po 4 km, autobusi nadoknađuju tu razdaljinu, ali i spajaju centar grada sa periferijom. Autobusi i trolejbusi ne saobraćaju fiksnim rasporedom, ali ćete primetiti da nikada nećete morati da čekate dugo da naiđe jedan od ova dva prevoza. Ako kartu platite u vozilu, moraćete da izdvojite 28 rublji. Mi vas savetujemo da kartu ipak kupite na šalteru na stanici jer je jeftinija za 4 rublje. Postoje sedmične i mesečne karte koje su najisplativije. 

 

Tramvaj: Moskva od 1900. godine ima razvijenu tramvajsku mrežu. Međutim, kada su uvedene trolejbuske i metro linije, tramvaj je postao manje popularan.  Npr. tramvajska linija B je zamenjena trolejbuskom linijom B. Danas Moskovljani koriste tramvaj nekih 5 % u odnosu na celokupni gradski saobraćaj. Tramvaj se najviše koristi u onim delovima grada gde su stanice metroa udaljene. Karte za tramvaj su iste kao karte za autobus i trolejbus. 

 

Marshrutka foto: Vokabre/flickr.com

 

Marshrutka: nešto nalik na privatne miniautobuse ili minikombije. Tradicija ovakvog prevoza je razvijena i u Nemačkoj, Meksiku i Americi, samo naravno pod drugačijim imenom. Cena vožnje zavisi od linije na kojoj se vozite. Obično put košta oko 25 rublji. Novac dajete vozaču prilikom ulaska u vozilo i kada želite da izađete treba da viknete: "Остановите здесь!" (Ostanovite zdes, što znači "Stanite ovde!"). Viknite što jače jer se može desiti da vas vozač ne čuje zbog brujanja motora i muzike sa radija. Na nekim vozilima ćete videti natpis: "Тише скажешь – дальше выйдешь", što znači da što tiše viknete, to kasnije napuštate Marshrutku. Najbolje bi bilo da viknete na ruskom kada želite da zaustavite vozilo jer većina vozača ne zna nijedan drugi jezik sem ruskog. Za razliku od autobusa, Marshrutka putuje jako brzo jer ne staje na svakoj stanici kao autobusi. 

 

Taxi: u Moskvi skoro da nema razlike da li ćete zaustaviti taxi ili ćete stopirati. Stara je ruska tradicija da vozači nude vožnju strancima za mali bakšiš. Mnogim Rusima je ovo drugi posao. Gde god da se nalazite, u bilo koje doba dana ili noći, moći ćete da “uhvatite” taxi za par minuta. Potrebno je samo da podignete ruku i mahnete kada vidite taxi na vidiku. Upozorenje: u Rusiji kada želite da zaustavite taxi, podignite ruku u visini kuka, a ne visoko iznad glave kako se to radi u Srbiji. Kada uđete u vozilo i kažete svoju destinaciju, počinjete da se cenkate sa vozačem tako što vi prvo kažete svoju cenu i onda čekate reakciju vozača da li mu je cena visoka ili ne. Ako se ne dogovorite oko cene ili vam vozač kaže da ne ide u tom pravcu, slobodno izađite iz vozila i sačekajte sledeće jer će sigurno ubrzo naići. Zapamtite da malo taxi vozača u Rusiji govori engleski jezik! Upozorenje: za vreme praznika, npr. Nove godine, kada metro ne radi, taxisti će vam vožnju naplatiti duplo skuplje nego običnim danima! U Moskvi postoji više taxi službi, a najpoznatiji je Novi Žuti Taxi (Novoye Zholtoye Taxi). Njihova vozila su uglavnom žuti fordovi ili volge. Najmanja cena koju ćete platiti u ovim vozilima je oko 250 rublji, bez obzira gde idete. I kod njih je moguće cenkanje. U Moskvi možete i pozvati taxi, ali Moskovljani to rade samo usred noći ili kada im je potrebna vožnja do aerodroma jer je cena duplo ili troduplo viša od standardne cene. Preporučujemo vam da ne zovete taxi već da ga “hvatate” na ulici! Ako vaš ruski nije dovoljno dobar da biste se sporazumeli sa taxistima, preporučujemo taxi “Lentaxi” u kojem operateri razgovaraju na engleskom.

 

 

Saobraćajne gužve su česte u Moskvi foto: katie@/flickr.com

 

Automobil: ako dođete autom u Moskvu, nemojte ni razmišljati o tome da tim autom idete u razgledanje grada. Ulični sistem nije dizajniran da istrpi sve veći broj luksuznih vozila. Gužve na Sadovoye Ring mogu da traju po celi dan i da se ne raščiste do večeri. Dok vi budete boravili u Moskvi, sigurno će neki put biti rekonstruisan što će dovesti do još veće gužve. Iskusni Moskovljani u ladama poznaju puteve svog grada jako dobro pa često nemaju strpljena za spore turiste i neće ni razmišljati da vas “iseku” na prvom uglu. Posebno obratite pažnju na vozače marshrutki jer stranci ih smatraju za najokrutnije vozače koji nemaju nimalo obzira. U Moskvi se često dešava da politički zvaničnici prolaze kroz grad što znači da je saobraćaj ostalih vozila obustavljen ili usporen. Tada je jako teško naći mesto za parkiranje, a ako ga i nađete pazite jer se može desiti da kada se vratite zateknete bušne gume ili razbijen prozor. GIBDD, saobraćajna policija je verovatno najkorumpiranija institucija u Moskvi pa vam mi savetujemo da parkirate svoj auto na najbližem sigurnom mestu, npr. ispred hotela, i da za razgledanje grada koristite javni prevoz. Izbegavajte da tokom popodnevne gužve vozite auto jer će vam biti potrebno 2-3 sata da obiđete grad a metroom oko sat vremena. Najbezbednije vreme kada treba da vozite auto u Moskvi je vikendom, u julu i avgustu i prvih petnaestak dana u januaru.

 

Jedan od najzanimljivijih načina da obiđete grad je “Uskoči-Iskoči” autobusom. Ovaj turistički autobus saobraća istorijskim delovima Moskve. Kreće na svakih 30 minuta is taje kod svih većih hotela. Tokom putovanja će vam vodiči na tečnom engleskom objašnjavati kulturni značaj atrakcije pored koje prolazite. Cena dnevne karte je 750 rublji.

Pošalji stranu na:


Avio karte