specijalna ponuda - Moskva - Izleti

Izleti

S obzirom na dobro razvijen transportni sistem, Moskva je odlična polazna tačka za ekskurzije i izlete u ostale delove Rusije. 

 

Sankt Petersburg: do ovog ruskog grada iz Moskve svakodnevno kreće 13 vozova. U pitanju je noćna vožnja koja traje oko 7 sati. Savetujemo vas da ne uzimate kartu za kupe za spavanje jer su kreveti prilično neudobni i nećete se naspavati! Put je relativno kratak pa preporučujemo da ga provedete u razgovoru sa ostalim turistima, a sigurno će ih biti, ili čak u restoranu. Ako niste ljubitelj noćne vožnje, tokom dana do Sankt Petersburga saobraćaju brzi Sapsan vozovi. U putu ćete provesti oko 5 sati dok prolazite kroz prelepu prirodu Rusije. 

 

Sankt Petersburg foto: BBM Explorer/flickr.com

 

Zlatni prsten: kompleks drevnih gradova, naselja i građevina koji se nalazi nedaleko od Moskve. Mnoge turističke agencije organizuju obilazak ovog istorijskog kompleksa, ali vi možete i u svojoj režiji otići na izlet. Za bilo kakav izlet i obilazak vam je potrebno osnovno poznavanje ruskog jezika, a s obzirom da je srpski jezika jako sličan ruskom, sigurni smo da nećete imati problema da se snađete. Mnogi vodiči se izrađuju i na engleskom jeziku. 

 

Muzej Kubinka Tank: u ovom muzeju se nalazi jedna od najvećih svetskih kolekcija borbenih oklopa. Nalazi se na jedan sat vožnje zapadno od Moskve. Pristup muzeju je ograničen što znači da se prvo morate prijaviti na ulaznoj kapiji da biste dobili dozvolu za ulazak. Ali ovaj mali napor je vredan obilaska ovako značajne institucije koja govori puno o istoriji Rusije.  

 

Lenjinova rezidencija: ova teritorija je nekada bila u vlasništvu države, ali je 1917. godine oduzeta od strane komunističkih vlasti kako bi je Lenjin koristio. U to vreme je bio bolestan, a ova rezidencija je bila okružena neiskvarenom nabujalom prirodom koja mu je samo mogla ubrzati oporavak. Tu je veliki muzej u kojem ste mogli videti neke od svakodnevnih stvari koje je Lenjin koristio. Međutim, danas je ovaj muzej prilično oronuo. 

 

Borodino bojno polje: na ovom mestu se odigrala poznata bitka Borodino i zbog toga je ova destinacija važan istorijski pokazatelj sudbine Rusije. U muzeju ćete videti mnoge detalje vezane za borbu, ali i od obučenog vodiča čuti kako se borba odvijala i kakav je ishod bio. Sa Beloruske stanice u Moskvi kreću 2-3 voza dnevno do ove turističke atrakcije, a vožnja traje oko 2 sata. 

 

Trg Borodino foto: akk_rus/flickr.com

 

Melikhovo: u ovom mestu južno od Moskve se nalazi Čehovljeva kuća. Upoznaćete se sa sredinom u kojoj je Čehov živeo i stvarao i koja mu je verovatno bila jedna od većih inspiracija.   

 

Kolomna: mali srednjovekovni grad koji se nalazi na 2 sata vožnje od Moskve. U ovom gradu ćete videti mnogobrojne manastire i crkve, ali ćete na pauzi i posetiti neki od lokalnih restorana i uz tradicionalnu vodku uživati u gostoljubivosti domaćina. 

 

Yasnaya polyana: Tolstojeva seoska kuća u blizini grada Tula.

 

Manastir Vaskrsnuća: muški manastir. Ova građevina je ujedno manastir, tvrđava i muzej. Možete obići Muzej drvne arhitekture, Istorijski muzej i Muzej umetnosti i istorije. Manastir su 1656. godine osnovali car Aleksis II i patrijarh Nikon (njegova ćelija se nalazi u parku van manastirskih zidova). Njihov cilj je da ovaj manastirski kompleks što više podseća na Jerusalim. Mesto se nalazi na 60 km od Moskve.

 

Sawino-Storozhevskiy foto: akk_rus/flickr.com

 

Savvino-Storozhevskiy manastir: prelep manastir koji govori dosta o ruskim carevima. Sa Beloruske stanice ćete vozom za jedan sat stići do mesta Zvenigorod koji se nalazi na 2-3 km od manastira.

 

Dmitrov: grad koji se nalazi na 65 km severno od Moskve. Svakodnevno kreću vozovi sa stanice Savelovsky do ovg grada, a vožnja traje oko 1.5 sati.

 

Snegiri: naselje na 40 km od Moskve. Ovde ćete videti spomenik koji obeležava odbranu Moskve tokom Drugog svetskog rata. Svakoga dana sa glavnih železničkih stanica u Moskvi kreću vozovi do ovg naselja. 

Pošalji stranu na:


Avio karte