Ljoret de Mar - Atrakcije

Atrakcije

Pecaroševa žena, Dona Marinera foto: Manel/flickr.com

 

Ono što će vaše oko prvo primetiti kada šetate ulicama grada jeste bronzana statua, koju mnogi smatraju za simbol Ljoreta. To je statua pecaroševa žena, Dona Marinera, koja je podignuta 1966. godine. Postoji legenda vezana za statuu, a ona kaže da ukoliko dodirnete noge ove ribareve žene i pri tom gledate ka horizontu, vaše želje će se ispuniti. Ova bronzana statua otkrivena je na hiljadugodišnjicu grada, i simbolizuje žene mornara koje čekaju da se oni vrate. Statua je smeštena na vrhu litice, iznad mora, odakle se pruža fenomenalan pogled na Ljoret zaliv.

 

Bašte Santa Clotilde foto: Jaume Meneses/flickr.com

 

Mesto inspirisano italijanskom renesansom, gde se bujna vegetacija spaja sa morem i odakle se pruža jedinstven pogled na dve prirodne lepote, jesu bašte Santa Clotilde. Smeštene su na dobrom mestu, na vrh litice, pa otuda i jedinstven pogled. Unutar bašte nalazi se veliki broj bronzanih statua, fontana i jezera, koje razbijaju jednoličnost biljnih vrsta. Bašte predstavljaju pravi primer kulturnog pokreta noucentizma, i proglašene su za mesto od nacionalnog kulturnog interesa.

 

Dvorac svetog Jovana foto: Manel/flickr.com

 

Jedan od najboljih spomenika koji ćete naći u Ljoret de Maru je dvorac svetog Jovana. Izgrađen je u 11. veku, promenio je mnoge vladare Katalonije, a danas predstavlja pravu turističku atrakciju, kao i sećanje na katalonsku prošlost. Dvorac je u 14. veku delimično uništen, pa je usledio period njegove restauracije. Obnovljen je u 15. i 16. veku, a od 1949. godine mesto je kulturnog interesa. U vremenu kada je sagrađen dvorac se koristio radi odbrane grada od napada s mora. Glavna kula jedini je dokaz nekadašnje slave ovog prelepog dvorca.

 

Crkva Sant Roma foto: john_worsley_uk/flickr.com

 

Svojom lepotom pažnju privlači crkva Sant Roma, jedan od simbola Ljoreta. Njena veličanstvenost učiniće da ostanete bez daha. Ovu crkvu karakteriše katalonski gotski stil, a podignuta je između 1509. i 1522. godine. Kada je sagrađena, bila je utočište lokalnog stanovništva, koji su se nalazili na meti napada turskih i alžirskih pirata. U 20. veku na crkvi su izvršeni brojni restauratorski radovi, pa ona sada predstavlja veličanstven objekat sa vizantijskim, mavarskim, renesansnim i modernim uticajem.

 

Spomenik L'Esguard foto: Vokabre/flickr.com

 

Brojni interesantni spomenici nalaze se duž grada, a samo neki od njih su La Sardana i L'Esguard. Spomenik La Sardana podignut je 1971. godine, kada je Ljoret de Mar proglašen „gradom pubila sardana“ (Ciutat Pubilla de la Sardana). Kako bi se to proslavilo, podignut je spomenik kojim se prikazuje ovaj katalonski ples. Što se tiče spomenika L'Esguard, on je otkriven 2000. godine u znak sećanja na Međunarodni sastanak navijača klubova Barselone u Ljoretu. Lopta, koja se nalazi na vrh spomenika, znak je sećanja na taj sastanak, ali i simbol da je Ljoret međunarodna turistička destinacija.

 

Dvorac d'en plaja foto: Hengist Decius/flickr.com

 

Ono što je, takođe, jako interesantno obići u ovom gradu je crkva sveta Kristina, gde se nalazi izložba minijaturnih brodova. Najraniji zapisi o ovoj crkvi potiču iz 1376. godine, a zgrada kakva se danas može videti datira iz 18. veka, i urađena je u neoklasičnom stilu. Pravo remek delo u ovoj crkvi je visoki oltar napravljen od mermera različitih boja, a oltarska slika prikazuje smrt svete Kristine; ona je rad nepoznatog autora i primer je tuskani škole. Naos i sakristija sadrže zbirku minijaturnih brodova, koje su mornari posvetili svecu.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte