Rogaška Slatina

Kratak opis - Rogaška Slatina

Banja Rogaška Slatina se nalazi u istočnom delu Slovenije u Savinjskoj regiji. Opština izlazi na granicu sa Hrvatskom. To je mesto u istoimenoj opštini koja ima 10.544 stanovnika. Pokriva površinu od 71.5 km2 sa gustinom naseljenosti 147.5 stanovnika/1 km2. Sam grad ima 4.800 stanovnika. Na severu opštine nalazi se planina Plešivec i južni obronci Haloza. Na jugu se nalazi dolina reke Sotle. Rogaška Slatina ima umereno kontinentalnu klimu.

 

Ovo je jedna od najpoznatijih banja u Sloveniji. Pored lekovite mineralne vode poznata je i po kristalnom staklu. Voda ovih prostora je bogata magnezijumom. Neki rimski natpisi iz rimskog doba ukazuju na banjski turizam na ovim prostorima još u to doba. U gradu se nalazi parohijska katolička crkva posvećena Svetom Raspeću. Izgrađena je između 1864. i 1866. godine u neoromanesknom stilu.

 

Izuzetno kvalitetna voda ovih prostora se nalazi u bazenima hotela. Postoji mnogo vodenih masaža koje pomažu lečenju upala i degenerativnih bolesti, opuštaju organizam i pomažu oporavak posle povreda i oboljenja. Tu su individualne terapije sa vrhunskim stručnjacima i grupne terapije koje predstavljaju pravu zabavu i prilika su da se upozna novo društvo. Postoje raznorazne zanimacije u vodi poput vodopada, tobogana i sl. Sportski bazen je tu za one koji se plivanjem i poboljšanjem kondicije bave malo ozbiljnije.

 

Ukupna površina pod vodom uređena za zdravlje i dobar provod posetioca obuhvata 1.200 m2. Temperatura termalne mineralne vode je između 27 oC i 36 oC. Sadrži puno sodijuma, potasijuma, magnezijuma, kalcijuma, sulfata i hidrogen karbonata, što pored lekovitog učinka daje vrlo prijatan osećaj u vodi.

 

Lekovita mineralna voda koja se zove Donat Mg je vrlo pogodna za ljude koji imaju problema sa gastrointestinalnim bolestima, jetrom, pankreasom, srčanim i vaskularnim bolestima i nervnim problemima. Ova blagotvorna voda reguliše nivo šećera i holesterola u krvi i kontroliše visok krvni pritisak. Zbog obilja magnezijuma dobra je u strsnim situacijama i za mentalno opuštanje, jer je tada potreba za magnezijumom veća. Donat Mg je dobra za sprečavanje osteoporoze, zbog visokog nivoa klcijuma koji sadrži. Preporučuje se posebno dijabetičarima i trudnicama.

 

Medicinski centar Rogaška je izuzetno dobro opremljen tehnikom i kadrom koji zadovoljava najviše svetske standarde. U njemu se vrši mnoštvo programa i tretmana, od zdravstvenih, preko preventivnih do estetskih. Tu se vrše sve moguće analize zdravstvenog stanja organizma. Vrše se i operacije, najčešće vaskularne i estetske.

 

Vaši utisci - Rogaška Slatina

Trenutno nema utisaka... Budite prvi, ostavite svoj utisak.

Putopisi - Rogaška Slatina

Trenutno nema putopisa... Budite prvi, kreirajte svoj putopis
Rogaška Slatina
Pošalji stranu na:


Avio karte