Bratislava

Kratak opis - Bratislava

S obzirom na svoj geografski položaj, Bratislava je jedinstveni grad – jedina je prestonica koja se nalazi na samoj granici zemlje. Leži u jugozapadnom delu Slovačke, na granici sa Mađarskom i Austrijom, od čijeg glavnog grada, Beča, je udaljena samo 60 km. Od Granice sa Češkom udaljena je samo 62 km. Od Budimpešte je udaljena 196 km, a od Praga 324 km. Po veličini celokupnog prostora koji zauzima (367.58 kvadratnih km), Bratislava je drugi grad po veličini u Slovačkoj.
 

Kroz Bratislavu protiče reka Dunav, čiji srednji basen počinje u zapadnom delu grada. Teritorija Bratislave zahvata i deo Malih Karpata. Najviša tačka u gradu je Devinska Kobyla sa 514 m nadmorske visine.
 

Od 1536. do 1784. Bratislava je bila prestonica, od 1563. do 1784. – grad u kojem se vršilo krunisanje, a od 1536. do 1830. bila je sedište skupštine Mađarskog Carstva. Od 1960. bila je prestonica Slovačke unutar Čehoslovačke, a od 1993. glavni grad nezavisne Slovačke.
 

Godine 1811. Bratislava je doživela da njen najpoznatiji zamak Bratislava bude spaljen od strane Napoleonovih vojnika.
 

Mir između Austrije i Francuske, tzv. Presburski mir, potpisan je u Bratislavi 1805, koja je do 27. marta 1919. nosila ime Presburg.

 

Međutim, grad pada pod nemačku okupaciju, što je uslovilo da od 1941. do 1945. iz Bratislave bude proterano 15.000 Jevreja koji su uglavnom poslati u koncentracione logore.

 

Četvrtog aprila 1945. Sovjetska Crvena Armija preuzela je grad. Tada počinje i rekonstrukcija zamka Bratislava, osniva se Slovačka Filharmonija, Slovačka Nacionalna Galerija i Slovačka Akademija Nauka.
 

Sa slabljenjem Komunističke Partije, u februaru 1948. grad postaje deo Istočnog bloka. Broj stanovnika znatno raste – sada sa 90% Slovaka. Komunistička vlada je izgradila popularni Novy Most. Demonstracije 1988. su naslutile pad komunizma, a do 1989. grad je postao jedan od vodećih antikomunističkih centara.

 

Od devedesetih pa nadalje, sa stranim investicijama, grad doživljava procvat. U centar pažnje je posebno došao povodom sastanka između Džordža Buša i Vladimira Putina 2005. godine - tzv. Slovački Samit.
 

Od 13. pa sve do ranog 19. veka većinsko stanovništvo Bratislave činili su Nemci i Mađari, koji se posle Prvog svetskog rata sele u Nemačku i Mađarsku. Posle Drugog svetskog rata i preostali Nemci su bili proterani iz Slovačke, tako da je sada stanovništvo Bratislave ubedljivo slovačkog porekla.
 

Bratislava je puna rokoko, baroknih i renesansnih zdanja uključujući crkve, katedrale, zamkove i parkove. Grad je raznobijan. Predstavlja mešavinu stare i moderne arhitekture, a mostovi u oba stila krase Dunav koji kroz nju protiče.

 

Stari grad ima dva glavna trga: Hlavne namestie i Hviezdoslavovo namestie. Grad sadrži i tragove komunističkog perioda, od kojih je najpoznatija Petrzalka – najveća komunistička zgrada u Centralnoj Evropi koja se proteže niz reku.

Vaši utisci - Bratislava


4.6
Sve preporuke za posetu Bratislavi. Prelep grad, cene umerene i ljubazni meštani. Ima šta da se vidi, a i Beč je blizu tako da je dobro za izlete do tog grada. Hotel Saffron je jako udoban i odličan je doručak i usluga....

Putopisi - Bratislava

Bratislava - slovenska dusa-germanska otmenost
trotter, 04. 01. 2012. - Komentara 3
Na obalama Dunava leze 4 glavna evropska grada.U Beogradu zivim,Budimpestu i Bec sam posetio nekoliko puta,tako da za kompletiranje 4B na Dunavu nedostaje jos samo glavni grad Slovacke-Bratislava.Iako je primarni cilj puta po Evropi bio Bec,odlucili smo se da pored novogodisnje noci na beckim ulicama,posetimo i Bratislavu,pomalo skepticni koliko je 50 godina vladavine komunizma ostavilo traga na najveci slovacki grad,kao na mnoge sirom istocne i srednje Evrope.
Pošalji stranu na:


Avio karte