Putopisi

Putopisi - Korisnik: tamarita

OSTROG - TAJNE SVETE PEĆINE

31. 03. 2011. , Lokacija: Ostrog (Crna Gora)
Ocena:
 
Posle Hristovog groba i Svete Gore, ovo je najposećenije svetilište u hrišćanskom svetu. I komad Balkana nad kojim su se pomirile različite religije: pravoslavna, katolička, muslimanska... Iz poštovanja. Na sred zemlje koju su vekovima želeli svi – samo za sebe. Ali vremenom, poštovanje je preraslo u kult. Od tada počinju pokloničke putešestvije mnogih vernika i nevernika, tragajući za čudima Sv. Vasilija.... »

VOJVOĐANSKI KARINGTONI ILI SAGA O DUNĐERSKIMA

30. 03. 2011. , Lokacija: Srbija
Ocena:
 
Politika, novac, skandali i žene. I porodica prepuna tajni i kontroverzi. Jedinstvena po veličini, snazi i dostojanstvu danas čuvenog prezimena Dunđerski. Iza sebe su ostavili svedočanstva o jednoj moći i jednom vremenu: velelepne građevine, ergele konja, fabriku tepiha, zrenjaninsku pivaru, pozorište, trgove i mit.... »

DE MADRID AL CIELO

28. 11. 2010. , Lokacija: Madrid (Španija)
Ocena:
 
Kada stignete na madridski aerodrom Baharas (Bajaras), shvatićete šta znači biti izgubljen u prostoru i vremenu. Velike pokretne trake vode vas do savremenih kapija Madrida. Ako ijedan grad na svetu treba da se zove Beograd onda bi to trebao da bude Madrid.Viševekovne građevine od belog kamena i mermera izgledaju toliko čisto da imate utisak da ih svaki čas peru četkicama za zube, svaki kutak savršeno je beo. A Španci... »

ISTORIJA SE NAJBOLJE PRODAJE

26. 11. 2010. , Lokacija: Krstarenje Nilom (Egipat), Kairo (Egipat)
Ocena:
 
Egipat - najveće tržište istorije na svetu i centar drevne trgovine na početku novog milenijuma. ''Faraonska groznica'' – tek krštena bolest, trese i baca u agoniju i trošak karavane turista željnih avanture i misterije. A majka Afrika toga ima na pretek: pustinje, sunca, faraona, hramova... jedini pravi živi grad mrtvih, najbogatiji kairski bazar na svetu i poslednje svetsko čudo. I gde god se... »

SVI UKUSI I SVI MIRISI MAROKA

26. 11. 2010. , Lokacija: Kazablanka (Maroko), Marakeš (Maroko)
Ocena:
 
Koliko god života imali, u jednom od njih valja videti Maroko. Ako želite avanturu, ako želite hleba i igara, ako želite egzotiku, ako želite kulturne kontraste, ako želite najbolji čaj od mente i mirisne kolačiće...… Pa čak i oni koji su sebi rekli - „ovde više nikada“, ako se na to klade izgubiće. Pokleknuće kad Maroko iz rukava izvuče neke nove čari.... »