Metropole - Venecija - Izleti

Izleti

Prizor sa ostrva Lido foto: flavouz/flickr.com

 

U glavne izlete u Veneciji spadaju njena prelepa ostrva. Giudecca je ostrvo prvobitno zvano Spinalunga (“dugački greben”) prema svom obliku. Predstavlja predgrađe Venecije. Ostrvo je vrlo mirno i lepo, pogodno za duge šetnje i poglede na centar grada.

 

Na samo 40 minuta brodom od Venecije nalzi se ostrvo Burano, prošarano malim ulicama i šarenim kućama. Poznato je po ribarstvu i proizvodnji čipke. Ima divne parkove. Na ostrvu se nalazi Muzej Marletto di Burano koji prikazuje predmete iz istorije proizvodnje čipke. Drveni most spaja Burano sa ostrvom Mazzorbo koje, iako veće od Burana, ima samo nekoliko kuća i par restorana. Mazzorbo je izuzetno zeleno ostrvo, sa odličnim predelima za šetnju po prirodi.

 

Izuzetno iskustvo pruža ostrvo Torcello. Od VII veka kada je osnovano naselje do XIII veka Torcello je bio pravi trgovinski centar sa mnoštvom crkava, palata i drugih zdanja, a brojao je 20.000 stanovnika. Sa razvojem Venecije Torcello pada u zasenak. Fascinantna je činjenica da ostrvo sada ima samo oko 100 stanovnika, vrlo mirne ulice i lepu prirodu. U njegovoj crkvi Santa Marioa Assunta, nalaze se divni vizantijski mozaici koji zajedno sa crkvom datiraju iz XI veka.

 

Ostrvo Torcello foto: Alex E. Proimos/flickr.com

 

Ostrvo Cannaregio je najsevernije i pruža se u velikom luku. Predstavlja najstarije četvrti Venecije. Nekada je kroz ostrvo prolazio glavni kanal koji je sada ispresecan manjim. Cannaregio je u istoriji imao puno Jevreja, te se na njemu nalazi i Jevrejski muzej koji sadrži mnoge lepe predmete iz istorije jevrejstva na prostoru Venecije. Takođe postoji i pet sinagoga.

 

Najpopularnije ostrvo blizu Venecije je Murano, koje se ustvari sastoji od više malih ostrvaca povezanih mostovima. Murano je najpoznatiji po proizvodnji stakla. Sadrži puno prodavnica u kojima se ono može kupiti, a postoje i fabrike koje se mogu posetiti. Na ostrvu se nalazi najveći muzej venecijanskog stakla na svetu, koji sadrži 4.000 predmeta od kojih neki datiraju iz rimskog doba. Tu je i divna vizantijska bazilika Sv. Marije i Donata, sa izuzetno lepim mozaikom iz XII veka.

 

Pallestrina je malo mirno ostrvo dugo 11 km. Na ostrvu se nalazi nekoliko sela u kojima žive uglavnom farmeri i ribari. Ostrvo je od morskih nepogoda bilo zaštićeno branom dugom 20 km koja je u poplavi 1966. dobrim delom uništena. Pallestrina ima puste i mirne plaže koje su pravi izbor za ljude koji žele da se odmore od turističke gužve u Veneciji.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte