Metropole - Zagreb - Atrakcije

Atrakcije

Narodno pozorište foto: Anastasia Abramova/flickr.com

 

Atrakcije u Zagrebu se mogu obići potpuno peške. Grad se deli na dva dela: Gornji i Donji Zagreb. U Gornjem Zagrebu se nalaze istorijski spomenici, crkve, pozorište, bioskopi I restorani, a u Donjem su parkovi muzeji, divne zgrade i šoping centri.

 

Glavni gradski trg je Trg Bana Jelačića. Nalazi se u gornjem delu grada. On je stecište vrlo lepih i važnih zagrebačkih ulica. Od kapija Gornjeg grada ostala su samo Kamenita vrata. Ona svedoče o utvrđenju podignutom u XIII veku. Godine 1731.kapije su uništene, a vrata su preživela, što se tumačilo slikama Isusa i Marije koje su štitile sama vrata. Ove slike i sada predstavljaju glavno molilište za vernike.

 

Katedrala Marijina Uznesenja je bivša katedrala Sv. Stefana. U XIII veku katedrala koja se nalazila na istom mestu je uništena u napadu Tartara, te je krajem istog veka izgrađena nova, koja i danas tu stoji. Naravno, ona sada nema svoj autentični trinaestovekovni izgled, jer je preživela mnoge restauracije i promene. Strašno oštećenje zgrada je doživela 1880.kada je Zagreb pogodio snažan zemljotres.

 

Crkva Sv. Marka foto: Sobrecroacia.com/flickr.com

 

Crkva Svetog Marka je najpoznatija po svom krovu na kojem se nalaze grbovi Hrvatske, Dalmaciej, Slavonije i Zagreba. Crkva datira iz XI veka. Kroz vreme se dosta izmenila, ali od autentičnog su ostali romaneskni prozori i gorička vrata. U crkvi se nalaze statue 12 apostola, Isusa, Marije i Svetog Marka. Unutrašnjost crkve je izuzetno lepo ukrašena skulpturama Ivana Meštrovića i freskama skilara Joza Kljakovića.

 

U podnožju Medvednice se nalazi groblje Mirigoj koje spade u 10 najlepših groblja u Evropi. Projektovao ga je Jerman Bole 1876. Ovo mesto najmanje liči na groblje, a najviše na izuzetno prijatan zamak sa prelepim zidovima i kapelicama, pun zelenila. Na ovom groblju su sahranjeni mnogi znameniti Hrvati.

 

U Maksimir parku u istočnom delu Zagreba nalazi se Zagrebački zoološki vrt. Ovaj park datira još iz druge polovine XVIII veka. Ima pregršt interesantnih atrakcija i aktivnosti, posebno za porodice i decu.

 

Vrlo interesantno mesto je Kula Lotrscak koja je izgrađena u XIII veku kao zaštita Gradeca sa juga. Na kuli je nekada bilo i veliko zvono koje svako večeoglašavalo zatvaranje kapija, jer oni koji bi propustili da se vrate u grad, ostali bi van zidina sve do jutarnjeg otvaranja kapija. Na vrhu kule se sada nalazi izložbeni prostor i prodavnica suvenira.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte