Šta morate da popijete kada ste na proputovanju

Jedna od prvih reči koje stranci nauče kada dođu Srbiju je "šljivovica", ili makar nešto što zvuči slično. To i nije čudno, jer je poznato da praktično svaka zemlja ima neko piće po kome je prepoznatljiva u celom svetu. "Superodmor" vam predstavlja izbor zemalja i njihovih nacionalnih pića!

Japan - Sake

Ako ste nekada i pili žestoki japanski sake, možda niste znali da je to zapravo vino od pirinča s 15 do 17 odsto alkohola. Japanci ga zovu nihonšu i proizvodi se na svim japanskim ostrvima na više od 1.600 mesta, s tradicijom koja seže sve do sedmog veka, kada je spravljan na carskom dvoru u Kjotu. Najbolji je kad se služi blago rashlađen, mada se često toči i zagrejan.

 

 

Poljska - Žubrovka

Poljaci i Rusi već dugo vode bitku oko "autorskih prava" na votku, ali Poljacima niko ne osporava pravo na žubrovku, naročitu votku čiji ukus oplemenjuje opojna bizonova trava... Votka se u Poljskoj proizvodi još od 16. veka, a od 17. je postala izvozni proizvod. Danas se u toj zemlji proizvodi više od deset vrsta ovog pića, ali žubrovka je najpopularnija.

 

 

Češka - Apsint

Ovo neobično piće je zbog opijumskog efekta dugo bilo zabranjeno u Evropi, ali ne i u Pragu, boemskoj prestonici Evrope. Apsint se pravi od anisa, pelina i šećera, a da bi se prikrio gorak ukus anisa može da se konzumira i sa šećerom. Blago omamljujuće dejstvo obezbedilo je apsintu status omiljenog pića umetnika poput Oskara Vajlda Vajlda i Ernesta Hemingveja, dok su neki, poput Vinsenta Van Goga, u tome umeli i da preteraju...

 

 

Irska - Ginis

Poseta Irskoj, a naročito Dablinu, nezamisliva je bez konzumiranja ginisa, najpoznatijeg lokalnog piva. Ali natočiti pravi ginis nije isto što i natočiti bilo koje pivo u krčmi na Ibarskoj: U Dablinu se savršena pinta ginisa toči za 119,5 sekundi, a piće mora da bude posluženo na idealnih šest stepeni Celzijusovih. U suprotnom - džabe ste dolazili u Dablin. Mada, uvek vredi posetiti i "Ginisovu" pivaru u ovom gradu, koja je postala prava turistička atrakcija.

 

 

SAD - Džordž Dikel Tenesi viski

Amerikanci su pravljenje viskija doveli do savršenstva, a najdalje je u tome ostišao Džordž Dikel, kloji je još 1870. smislio najbolji način da napravi ovo žestoko piće. On je otkrio da je viski napravljen zimi blaži i uglađeniji pa je u procesu proizvodnje produžio postupak hlađenja. Osim toga, napravio je posebnu mešavinu mlevenog kukuruza, ječma i raži kao bazu za svoje piće. Ovo piće se dva puta destilira i odleži u bačvama od paljene hrastovine i do 12 godina, a procenat alkohola u njemu varira od 40 do 45.

Aktuelne ponude
Ostavite komentar
Ime:
0/1500 karaktera
Komentar:
AntiBot pitanje: deset + pet = ?

Prijavite se sa vašim SuperOdmor nalogom ili sa vašim nalogom.

Pošalji komentar

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo korisnike SuperOdmor.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. SuperOdmor.rs ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove SuperOdmor.rs. Administratorima SuperOdmor.rs se možete obratiti ovde: info@superodmor.rs

Komentara: 11
Prijavi komentar!
toza
Sreda, 23. 03. 2011. 21:45h
neregistrovan korisnik
Cuj americki viski! A sta bi sa skotskim viskijem?
Preporuka:
23
5
Odgovori
Prijavi komentar!
dragan
Četvrtak, 24. 03. 2011. 16:41h
neregistrovan korisnik
@toza : Skoti imaju Whisky a Amerikanci Whiskey.Razlika je velika jer su Whiskey-i ustvari Bourboni drugaciji je proces i sve ostalo.Inace fale Palinka,Grapa,Ouzo,Khao lin......
Preporuka:
10
0
Odgovori
Prijavi komentar!
aleksandar
Četvrtak, 24. 03. 2011. 08:32h
neregistrovan korisnik
Uzo!
Preporuka:
13
0
Odgovori
Prijavi komentar!
revolt
Četvrtak, 24. 03. 2011. 15:22h
neregistrovan korisnik
@aleksandar : To sto si uz'o - da vratis!!
Preporuka:
19
1
Odgovori
Prijavi komentar!
aleksandar
Petak, 25. 03. 2011. 10:54h
neregistrovan korisnik
@revolt : XAXA! 'Ajde onda metaxa.
Preporuka:
9
0
Odgovori
Prijavi komentar!
ana
Četvrtak, 24. 03. 2011. 09:26h
neregistrovan korisnik
A SRBIJA, RAKIJA BRE!!!!
Preporuka:
21
3
Odgovori
Prijavi komentar!
alex19
Četvrtak, 24. 03. 2011. 13:56h
neregistrovan korisnik
U Ceskoj je popularnija Beherovka.
Preporuka:
12
0
Odgovori
Prijavi komentar!
n
Subota, 26. 03. 2011. 08:42h
neregistrovan korisnik
U Irskoj probati irsku kafu. Bolja je od Ginisa.
Preporuka:
7
1
Odgovori
Prijavi komentar!
e-ja-kuliram
Nedelja, 27. 03. 2011. 22:37h
neregistrovan korisnik
@n : kafa bolja od piva?? o.O
Preporuka:
5
1
Odgovori
Prijavi komentar!
bojan
Nedelja, 27. 03. 2011. 19:39h
neregistrovan korisnik
Ko ode u Peru obavezno da proba Pisco Sauer, meni bas nedostaje + zalazak sunca na Pacifiku
Preporuka:
1
1
Odgovori
Prijavi komentar!
miki
Ponedeljak, 28. 03. 2011. 01:58h
neregistrovan korisnik
Dragane, treba jos puno viskija da popijes pre nego budes mogao da ispravljas druge (ili da pametujes): WHISKY je isto sto i WHISKEY ! Rec whiskEy NISU izmislili Amerikanci vec Irci ! Odatle - nije razlika velika, vec je NEMA ! Burbon je americka vrsta viskija (WHISKY=WHISKEY) čija osnova mora da sadrzi najmanje 51% kukuruza itd.
Preporuka:
6
1
Odgovori
Aranžmani - Pretraga
Specijalne ponude
Zimovanje 2015