Krstarenje - Split - Izleti

Izleti

Svetionik foto: pmarkham/flickr.com

 

Perković je mesto nadomak Splita koje samo po sebi nije specijalno. Međutim, putovanje vozom do ovog mesta stvarno vredi poduzeti, jer predeli na koje se nailazi usput u dolini i selu Primorski Dolac su predivni. U Perkoviću se može popiti fina kafica ili prezalogajiti u nekom od finih malih restorana.

 

Najbliže ostrvo Splitu i istovremeno najveće u centralnoj Dalmaciji je ostrvo Brač. Glavni grad Brača je Bol, poznat po svojoj izuzetno lepoj plaži Zlatni Rat. Industrijski grad Pučišća je poznat po belim stenama koje su se izvozile za izgradnju Dioklecijanove palate uSplitu i Bele Kuće u Vašingtonu. Čitav Brač je vrlo pogodan za prijatne i zdrave šetnje i vožnju bicikla. Na Braču postoji i aerodrom.

 

Plaža između Bola i Zlatnog Rata foto: Gruenemann/flickr.com

 

U malom selu Klisu nadomak Splita nalazi se poznata tvrđava Klis. Ona ume biti vrlo romantično mesto, posebno pri zalasku sunca. Solin je nekada bio najrazvijeniji grad na Jadranskoj obali. Njega su naseljavali Iliri, Grci i Rimljani, pre no što su 614.godine stigli Avari i Hrvati. U gradu se nalazi spektakularni amfiteatar koji su izgradili Rimljani u II veku. U njemu su se održavale najvažnije debate, a u srednjem veku je bio mesto sholastičkih rasprava. Amfiteatar može da primi 20.000 ljudi. Ispod njega se nalazi splet kanala i hodnika što je jedinsktven primer arhitekture starih amfiteatara. Grad je poznat i po rimskom vodovodu iz i veka koji je još uvek u punoj upotrebi. Sprovodi vodu iz reke Jadro preko Splita do Dioklecijanove palate.

 

Šolta je odlično mesto za izlet. Ovo ostrvo je još od rimskog doba bilo važna turistička destinacija. Ostaci starih vila se i danas mogu naći širom Šolte. Ostrvo je poznato po odličnom grožđu, maslinama i smokvama.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte