Krstarenje - Split - Atrakcije

Atrakcije

Stari grad foto: Sobrecroacia.com/flickr.com

 

Dioklecijanova palata je sagrađena između 295. i 305.godine. Pripadala je rimskom caru Dioklecijanu koji je bio reformator i jedini rimski car koji je od prestola odstupio bez prisile. U severnom delu palate su boravile vojska i posluga, a u južnom car i njegovi. Vodovod koji je sprovodio vodu iz izvora reke Jadro i danas je u upotrebi. Od palate su do danas sačuvana četvora vrata, Dioklecijanov mauzolej koji je sad katedrala Sv. Duje, Jupiterov hram, bočne kule i trg. Od XIII do XVIII veka dozidan je veliki zvonik.

 

U centru palate se nalazi crkvena zgrada Sv. Jovana Krstitelja koja datira iz VI veka. Na mestu ove zgrade nekada je bio rimski Hram Jupitera. Na zidovima se nalaze slike kralja Zvonimira, a tu je i statua Sv. Jovana koju je radio Ivan Meštrović.U ovoj zgradi se nalaze grobovi dvojice sveštenika – Jovana iz VIII veka i Lorenca iz XI veka.

 

Šetalište na obali foto: premus/flickr.com

 

U Dioklecijanovoj palati je vrlo prijatan Trg Braće Radića. On se nalazi u jugozapadnom delu palate i datira iz srednjeg veka. U južnom delu trga se nalazi Hrvojeva Kula iz XV veka – jedino što je ostalo od venecijanskog zamka na trgu. U severnom delu trga se nalazi barokna palata Milesi iz XVII veka. Na trgu je i statua Marka Marulića koji se smatra ocem hrvatske književnosti. Statuu je napravio Ivan Meštrović.

 

Katedrala Sv. Duje se nalazi takođe u palate. Napravljena je u VI veku, a čak do danas je sačuvala svoj originalni izgled koji joj je dao arhitekta Filotas. U XII veku katedrali je dodat toranj koji pruža vrlo lep pogled na ćitavu Dioklecijanovu palatu.

 

Noć u Splitu foto: MikeLove/flickr.com

 

U okviru zidina Dioklecijanove palate nalzi se Muzej Grada Splita. Smešten je u gotičkoj Papalićevoj palati iz XV veka koja se smatra najlepšim delom u okviru zidina. Najinteresantniji eksponati u muzeju su knjige iz perioda od XII do XVIII veka koje govore o istoriji Splita, kao i izložba oružja od XV do XVIII veka.

 

Arheološki Muzej Splita je osnovan 1820., a na sadašnjoj lokaciji se nalazi od 1922.godine. Sadrži oko 150.000 eksponata od kojih je najpopularnija zbirka dragog kamenja, koja je najveća u Hrvatskoj. Takođe su važne zbirke kamenih rezbarija iz Solina, helenističke keramike, rimskog stakla, glinene lampe i predmeti od metala i kostiju. Ovaj muzej ima prelepu baštu koja je idealno mesto za odmor u turi kroz znamenitosti Splita.

 

Galerija u tvrđavi foto: Sobrecroacia.com/flickr.com

 

Marjanska šuma je izuzetno lepo mesto puno mirisnih borova i staza za šetnju. U šumi se nalaze Marjanske stepenice koje vode do jedinstvenog mesta sa kojeg se pružaju fantastični pogledi na more i okolna ostrva.

 

Od velike umetničke i kulturno-istorijske važnosti je Meštrovićeva galerija. Zgradu u kojoj se nalazi galerija projektovao je sam Ivan Meštrović koji je u njoj živeo tridesetih godina prošlog veka. U njoj se nalaze dela ovog izuzetnog umetnika koji se smatra jednim od naboljih skulptora u XX veku.

 

Na Narodnom trgu se nalazi nekoliko vrlo interesantnih zgrada koje je gradilo plemstvo počevši od XV veka. Tu su renesansne, venecijanske i gotičke zgrade. Etnografski Muzej Splita se nalazi u Gradskoj dvorani na ovom trgu. U blizini je statua Grgura Ninskog, delo Meštrovića.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte