Venecija - Kako stići

Kako stići

Čamac foto: gnuckx/flickr.com

 

Najbliži aerodrom je Marco Polo koji se nalazi u gradu Mestre. Na 25 km od Venecije nalazi se manji, ali sve popularniji aerodrome Treviso. On prima mahom avione niskobudžetnih linija. Oba aerodroma su autobusima dobro povezana sa Venecijom. Na Lidu postoji malo polje za sletanje, namenjeno malim letilicama i pogodno za private avione.

 

Vozovi za veneciju prolaze preko Mestrea. Glavna železnička stanica Santa Lućia se nalazi u zapadnom delu Venecije. Od nje vodeni autobusi i taksi službe voze do različitih destinacija u gradu. Iz Zagreba, Budimpešte, Ljubljane, Minhena i Pariza polaze direktne vozne linije za Veneciju.

 

U Veneciju se može stići i brodom. Glavno lučko stajalište je Stazione Marittima koje se nalazi na zapadnom kraju glavnih ostrva. Odatle vodeni taksi i busevi prevoze posetioce do grada.

 

Simpatična ulica foto: Zingaro. I am a gipsy too./flickr.com

 

Automobilom se može do zapadnog oboda grada. Dalje nema puteva za motorna vozila. Parkiranje na ulazu u Veneciju je vrlo skupo. Bolja opcija je ostaviti auto na kopnu, pa odatle hvatati vodeni prevoz do centra Venecije. Autoput A4 povezuje Veneciju sa drugim italijanskim gradovima poput Padove, Milana, Turina i Verone.

 

Kretanje po Veneciji je najbolje peške, jer se sve atrakcije i bitna mesta mogu tako obići. To upravo i jeste pravo zadovoljstvo i način da se grad i njegova istorija dožive kroz male uličice i mostove. Kroz grad prolaze i vodeni autobusi i to samo kroz nekoliko većih kanala: Veliki kanal, Rio Nuovo, Canale di Cannaregio i Rio dell’Arsenale. Postoje i zatvoreni motorni čamci koji prevoze oko 15 putnika i koji se mogu uhvatiti u centru. Tu su naravno i čuvene gondole, koje od transporta u gradu čine pravo uživanje (osim ukoliko ne žurite). Moguće je takođe iznajmiti brod ili poneti sopstveni.

 

Od autobuske stanice Piazzale Roma autobusi polaze za obližnja naselja Mestre, Kođia, Margera, La Malkontenta i dr. Za padovu polazi autobus na svakih pola sata. Regularni taksi prevoz je efikasan, ali vrlo skup.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte