Venecija - Atrakcije

Atrakcije

Trg Venecija noću foto: bezaleel31/flickr.com

 

Veneciju je najbolje obići peške, jer šetnja pruža poglede na sva najbitnija mesta u gradu. Takođe je lepo provozati se gondolom koja daje još romantičniji utisak. Brodovi koji putuju kroz lagunu su dobra prilika za obuhvatniji pregled.

 

Veliki kanal je najlepša “ulica” u Veneciji. Vožnja ovim kanalom je najbolja prilika da se vide prelepe zgrade, koje noću sijaju na vodi. Ogromna Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari je u XV veku zamenila manju crkvu na istom mestu, koja je poticala iz 1250.godine. Unutrašnjost bazilike krije pravo bogatstvo. Tu su remek dela Ticijana i Đovanija Belinija, statua Donatela i još mnoga druga važna umetnička dela.

 

Santa Maria della Salute foto: Vector Chapa/flickr.com

 

Scuola Grande di San Rocco je grandiozno zdanje od mermera, koje u sebi krije dela Tintoreta koji je za dekoraciju škole uložio 23 godine svoga života. Tu je oko 50 njegovih remek dela. Vrlo dobra dela unutar zgrade obuhvataju i drvoreze. Trg Sv. Đovanija i Paola (Camo dei Santi Giovanni e Paolo) sadrži mnoštvo atraktivnih zdanja. Na trgu stoji ogromna skulptura Bartolomeo Colleoni, koja je delo Verokia. U blizini je crkva Santi Giovanni e Paolo, čija izgradnja je zapošeta 1333. Restaurirana je 1920-ih, kada je u nju uneto još puno skulptura i drugih spomenika.

 

Jedna od najpoznatijih zgrada u Veneciji je Basilica di Santa Maria della Salute. Ova oktagonalna crkva je izgrađena od kamena prekrivenog mermernim peskom. Podignuta je između 1631. i 1681.kao znak zahvalnosti za oporavak posle strašne kuge koja je pogodila grad 1630. i 1631. Njeni izgled otelovljuje barokni stil, na čijoj fasadi se odbijaju svetlucave niti vode.

 

Crkva San Sebastian je izgrađena u XVI veku. Zidove i tavanicu je predivnim freskama ispunio Paolo Veroneze. Umetnik je u ovoj crkvi i sahranjen. Na ulazu se nalazi poznato Ticijanovo delo San Nikolo.

 

Fasada crkve Sv. Marka foto: Kieran Lynam/flickr.com

 

Crkva Sv. Marka je symbol Venecije. Njeni mozaici površine 2 km2 zadivljuju gomile turista koji u redovima čekaju da uđu. U crkvi se nalaze mnoga remek dela i predmeti od kulturnog i istorijskog značaja, poput slika, skulptura, predmeta o stakla, zlata, rezbarije i drugo. Prvobitno je na istom mestu izgrađena crkva u IX veku, ali ju je uništio požar. Druga zgrada je uništena već u XI veku, te se na istom mestu počelo sa izgradnjom grandiozne crkve koja na tom mestu stoji danas, uz česte rekonstrukcije. U crkvi se i danas održavaju važne ceremonije.

 

Trg Svetog Marka se smatra jednim od najlepših trgova na svetu. Okružuju ga velike i lepe zgrade Procuratie nuove, Procuratie Vecchie i Ala Napoleonica. Trg je prvobitno bio prošaran voćkama i kanalom koji je prolazio kroz centar. U XIII veku kanal je zakopan. Na ulazu u Mercerie nalazi se Torre dell’Orologio – toranj sa satom, čije zvono odzvanja na svakih sat vremena. Na trgu se nalaze kolonade sa amblemima zaštitnika grada. Tu je i figura Sv. Teodora. Pored crkve Sv. Marka, najpoznatiji spomenik na trgu je krilati lav Sv. Marka. Trg Sv. Marka je najniži plato u gradu, te je često podložan poplavama, posebno u martu i oktobru. Campanile je zvonik svetog marka, sa čijeg tornja se pruža prelep pogled na sam trg. Godine 1902. Zvonik se srušio i na njegovom mestu napravljen je sadašnji.

 

Palata Venecija, poznata kao "svadbena torta Rima" foto: Adrian Wallet/flickr.com

 

Među glavnim atrakcijama Venecije su njeni mostovi, među kojima je najpoznatiji most Rialto. U XVI veku umetnici i arhitekte su se nadmetali za najbolji projekat mosta koji je trebalo da bude izgrađen na mestu starog drvenog mosta preko Velikog kanala. Među takmičarima su bila sve poznata imena poput Mikelanđela, Sansavina i Paladia. Pobednik je bio “Antonio od mosta”, tako nazvan nakon odluke. Bilo je bitno da se troškovi svedu na minimum, što je dotični projekat i činio. Rialto je sam za sebe svojevrsni centar Venecije. Poznat je po pijaci voća i povrća. U blizini je Fondaci dei Tedeschi, zgrada koja je nekada bila nemačka poslovna zgrada, a sada je glavna pošta. Kod mosta se nalazi najstarija crkva u gradu – Chiesa di San Giacomo di Rialto, koja je osnovana pre skoro 16 vekova.

 

Zlatna kuća je impresivna gotička palata izgrađena u XV veku. Njene skulpture, ornamenti i fasada su bili nekada pozlaćeni. Restauracijom je fasadi vraćen nekadašnji sjaj koji se meša sa odsjajem vode u njoj. U zgradi se sada nalazi Galerija Franchetti, koja obuhvata vizantijske slike, sculpture i bronzu, kao i flamanske tapiserije. Vrlo važna zbirka iz kolekcije Đorđa Frenčetija, koja obuhvata dela Mantenja, Diana i Karpaća, postoji u galeriji od 1984. U prizemlju palate se nalazi kopija mozaika iz crkve Sv. Marka, a na drugom spratu su fragmenti Ticijanovih i Đorđionovih fresaka.

 

Veliki kanal foto: gnuckx/flickr.com

 

Na Velikom kanalu se nalazi Ca’Rezzonico, ogromno sedamnaestovekovno barokno zdanje sa najlepšom plesnom dvoranom u Veneciji. Ovde se sada nalazi muzej Setećento Veneciano sa velikom zbirkom osamnaestovekovnog nameštaja i umetničkih dela. Zgradu je započeo arhitekta Baldazere Longena 1660-ih, a završio ju je Đorđo Masari 1750-ih godina. U njoj je živeo i umro engleski pesnik Robert Brauning.

 

Palata Mocenigo je nekada pripadala jednoj od najbogatijih porodica u Veneciji. Danas je muzej u kojem su različiti predmeti koji zajedno sa enterijerom dočaravaju posetiocima život bogatih u staro vreme.

 

Zlatna kuća foto: ezioman/flickr.com

 

Organizatori turističke ponude u Veneciji su se potrudili da posetiocima obezbede mnoge pogodnosti među kojima je "Chorus Pass" koji sa jednom ulaznicom omogućuje obilaženje sledećih crkava u period od godinu dana:

 

- Frari
- Madonna dell'Orto
- Redentore
- San Giacomo dell'Orio
- San Pietro di Castello
- San Polo
- San Sebastiano
- San Stae
- Sant'Alvise
- Santa Maria dei Miracoli
- Santa Maria del Giglio
- Santa Maria Formosa
- Santo Stefano

 

Pogled na Veliki kanal foto: McPig/flickr.com

 

Pored prelepih spomenika i zdanja, Venecija obiluje muzejima. Najpopularniji među njima su:

 

- Muzej Marsiano: nalazi se na trgu Sv. Marka, a glavna atrakcija u njemu su zbirke starih rukopisa, delova starih mozaika i starih tapiserija.
- Palazzo Ducale (Doževa palata): zgrada je izgrađena u IX veku kao tvrđava, pa se kasnije menjala i uvećavala. U njoj su izloženi predmeti i prostorije vezani za istoriju palate, a sadrži i dela poznatih umetnika poput Ticijana, Tintoreta i Veroneza. Mogu se obići i zatvori u kojima je Kazanova proveo nekoliko godina.
- Muzej Correr: vrlo lep muzej koji sadrži predmete iz istorije Venecije.
- Museo Navale: sadrži brodove, gondola I druga plovila, kao I veliki model čuvenog broad Bucintoro, sagrađenog 1728.
- Museo di Storia Naturale (Muzej istorije prirode): Sadrži fosile i ostatke raznih prirodnih vrsta uključujući i dinosauruse. Predstavljaja istoriju evolucije.
- Arheološki muzej: sadrži zbirku grčke i rimske sculpture.
- Ca’ Pesaro: muzej sadrži zbirke japanskem kineske i indonežanske umetnosti čiji je sakupljač i vlasnik Enriko di Borbone.

 

Trg Sv. Marka foto: daniel21100/flickr.com

 

“I Musei di Piazza San Marco” je propusnica koja posetiocima omogućuje da u toku jedne (kalendarske) godine posete sledeća mesta:

 

- Biblioteca Marciana
- Museo Archeologico
- Museo Correr
- Museo del Merletto
(Burano)
- Museo del Vetro
(Murano)
- Palazzo Ducale

 

Pošalji stranu na:


Avio karte