Rim - Zabava

Zabava

 

U restoranima se nude vrhunska jela foto:uitragerij/flickr.com

Rim je spoj haotičnog i bučnog života na ulicama i mirnih kutaka, stare tradicije i novih navika - samo šetati gradom je doživljaj, zbog brojnih istorijskih spomenika.

 

Noću su ulice Trasteverea ispunjene prolaznicima, a glavni noćni klubovi su u zoni Testakio. U Univerzitetskoj zoni San Lorenco su brojne picerije, pabovi i barovi.

 

Duge opuštajuće večeri u picerijama, šetnja Tiberom pod mesečinom ili energične žurke u diskotekama. Sve što poželite, naći ćete u Rimu. Rimljani su inače ljudi mirnog temperamenta, tako da će veselim Srbima njihove žurke možda biti monotone. Njihove tipične večeri počinju dugim večerama u lokalnim barovima.  Većina barova ima bašte gde možete uživati u pogledu na usnuli Rim. Poslednjih godina su gradske vlasti pokušale da sprovedu inicijativu za skraćeno vreme lokala, ali ta inicijativa nije prihvaćena. Predeo oko metro stanice "Piramide" i oko ulice "Via Ostiense" sadrži najviše noćnih klubova. Tokom leta se noćni klubovi u centru ranije zatvaraju a turisti se premeštaju ka periferiji grada. Budite spremni na ulice pretrpane skuterima i automobilima. Upozoravamo vas da su cene kazni za vožnju u alkoholisanom stanju jako visoke!

 

 

Tiber uveče foto: The Wolf/flickr.com

 

Jedna od najvećih atrakcija Rima je balet. Iako niste imali priliku ranije da ga gledate ili niste veliki ljubitelj, u Rimu ćete shvatiti da je balet nezaboravno iskustvo. "Teatro dell'Opera di Roma" svake večeri, posebno tokom letnjeg perioda daje balet na svom repertoaru. Tokom jesenjeg festivala "RomaEuropa Festival" kao i tokom letnjeg "Estate Romana", najnovije baletske predstave se predstavljaju rimskoj publici. Ne možete reći da ste bili u Rimu ako ne vidite svetski poznat balet "Romeo i Julija". Šareni kostimi, originalna priča i poznati baletani doprineće da ova predtava ostane u neizbrisivom pamćenju.

 

 

Teatro dell'Opera di Roma foto: DanielHP/flickr.com

 

U Rimu postoji veliki broj moderno opremljenih bioskopa u kojima se svakodnevno prikazuju hitovi svetske i domaće kinematografije, često sinhronizovani na engleskom jeziku. Prikazuju se i filmovi sa engleskim titlom. Najpopularniji bioskopi su:

 

"Warner Moderno": moderan i odlično opremljen bioskop koji se nalazi na Trgu Republike, pored stanice metroa na kojoj staje linija A. Tokom dana je više projekcija istog filma tako da možete da birate vreme koje vam odgovara.

"Metropolitan": često prikazuje engleske filmove. Nalazi se na Via del Corso, pored trga Popolo.

 

Rim je i domaćin brojnih događaja i festivala:

 

Sana a Roma (april): sajam prirodnih proizvoda koji se organizuje svake godine. Održavaju se izložbe biljnih proizvoda kao i konferencije i degustacija.

Festival cveća (juni)

Festa di S. Đovani (23-24. juni)

Festa di S. Pjetro (29. jun)

Ekspo Tevere (juni/juli)

Festa de Noantri (poslednje dve nedelje jula)

 

Festa de Noantri foto: sunshinecity/flickr.com

 

Festa dela Madona dela Neve (5. avgust) 

Feragosto (15. avgust)

Festival stripova i crtanih filmova (oktobar): za vreme trajanja festivala se održavaju izložbe, a publika može videti najpopularnije crtane filmove kao i upoznati se sa ilustratorima i predstavnicima izdavačkih kuća.

 

Mnogi međunarodni muzički skupovi i festivali se održavaju u Rimskom Auditorijumu u blizini Olimpijskog sela u oblasti Flaminio. Auditorijum koji je dizajnirao Renzo Piano se sastoji od tri hale sa kapacitetom od 5000 ljudi.

 

 

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte