Rim - Restorani

Restorani

Deo turističkog užitka dok ste na odmoru u Rimu jeste pronalaženje vaše omiljene "trattoria" (kafana, restoran). Nemoguće je da loše jedete u Rimu, ali za one kojima ipak treba mala pomoć, mi ćemo vam rado dati par smernica. Za popularnije restorane, bitno je da rezervišete ranije, posebno ako se radi o vikendu. U manjim restoranima i picerijama često postoji neformalni red koji čeka na sto ili lista čekanja. Mnogi restorani večeru počinju da služe u 7h. Nemojte se začuditi ako budete sedeli na samo par centimetara od potpunog stranca ili ako delite ogroman sto sa drugim posetiocima. To je normalan događaj u malim restoranima.

 

Pica foto: felix.triller/flickr.com

 

U centru Rima ćete naći mnogobrojne restorane koji za ciljnu grupu imaju baš strane turiste. Neki od njih su preskupi i monotoni, ali je i dosta dobrih restorana.  Pogledajte meni, cene, i jela koja služe i odmah ćete zaključiti da li vam mesto odgovara. Sigurno je da ćete obrok platiti skoro duplo skuplje na trgu Navona ili na Panteonu nego na periferiji grada. Mnogo je pristojnih restorana u Rimu ali najbolje mesto odakle treba da krenete ako tražite jedan je u starom gradu u ulicama:  "Via di Tor Millina", "Via del Governo Vecchio", "Campo dei' Fiori" i "Trastevere". 

 

Trastevere foto: paz.ca/flickr.com

 

"Cul de Sac" (Piazza Pasquino) - vinarija koja služi najbolja svetska vina kao i specijalitete italijanske kuhinje. Idealno je ako želite da pojedete 2-3 jela a ne da uživate u dugim formalnom ručku. Prostor je jako mali tako da se može desiti da zbog uštede na prostoru, posetioci koji dođu sami da jedu, budu za stolom sa drugim posetiocima. To može biti idealna prilika za upoznavanje srdačnih Italijana, a možda i nekog stranog turiste.

 

"Cul de Sac" foto: Meg Zimbeck/flickr.com

 

"Osteria del Gallo" (Vicolo di Montevecchio, 27 (near Piazza Navona, off Via di Tor Millina)) - Restoran u blizini trga Navona. Ovde će vas poslužiti klasičnim italijanskim jelom a platićete više od prosečne turističke cene.

 

Italijani su odlični poznavaoci kuhinje, tako da gde idu meštani Rima na ručak, slobodno krenite sa njima jer ta mesta su proverena.

 

"Dar Poeta" (Vicolo del Bologna (Trastevere)) - Ovaj restoaran služi pice po legendarnim lokalnim receptima, kao i bruskete sa italijanskim začinima.

 

"Da Tonino" (Via del Governo Vecchio, 18) - Tradicionalni rimski restoran sa par stolova. Ovaj restoran nema pretenzije da ugosti veliki broj gostiju, niti da im ponudi najpoznatija svetska jela koja spremaju kulinarski eksperti. Ovaj restoran vam za male pare nudi odličnu uslugu i prijatnu atmosferu dok jedete paste spremljene po lokalnom receptu.

 

Restoran na otvorenom foto: scalleja/flickr.com

 

"Prado" (Via Mameli, 5 (Trastevere)) - ako volite popularna trendi mesta, ovaj restoran je pun pogodak za vas. Uvek je pun i živahan, ali su cene razumne za sve strane turiste, npr. pica je ispod 10 eura. Ovo mesto je inače omiljeno među sportistima, posebno fudbalerima.

 

Ako ipak želite da provedete dan u obilasku Rima bez dužih zadržavanja u nekom restoranu, najbolje je da kupite parče pice na nekom od uličnih štandova. Najbolji kiosci se nalaze u "Largo Argentina" i "Via del Governo Vecchio".

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte