Rim - Korisne informacije

Korisne informacije

Zvanična valuta Italije je EURO. U Rimu je veliki broj menjačnica i automata za promenu valute. Upozoravamo vas da kada koristite automate, obavezno pogledate da li na njoj im abroj telefona za hitne slučajeve (za slučaj da vam automat "proguta" novac ili karticu) i da se uverite da to nije broj telefona dotavljača automata!

Savetujemo vas da us vakom trenutku kod sebe imate nešto keša jer se može desiti, npr. u restoranima, da vaša kreditna kartica bude odbijena.

 

Za slučaj da se za put spremate na brzinu, mi ćemo vam pomoći da spakujete sve što će vam biti neophodno: udobne cipele, kapa ili šešir, naočare za sunce, mala torbica, krema za sunčanje i naravno kamera ili fotoaparat. Savetujemo vas da sa sobom uvek imate malu flašicu vode. Vodu možete natočiti na nekoj od fontana u Rimu jer ih e puno. Voda u Rimu je pijaća i mnogo je bolja od flaširane vode zbog povećanog procenta kalcijuma.  Savetujemo dame da prilikom obilaska gradskih znamenitosti obavezno obuju ravnu obuću jer se može desiti da se štikle zakače za kabl ili kamenje ako se znamenitost rekonstruiše.

 

 

Fontana Trevi foto: ell brown/flickr.com

 

Važni telefoni:

 

Za sve informacije koje želite da saznate vezano za muzeje, koncerte, pozorišta i kulturne događaje, okrenite broj 060608.

Hitna pomoć: 118

Vatrogasci: 115

Okrenite broj 803116 ako imate bilo kakav kvar na vašem automobilu.

 

 

Vojska Rima foto: claudigennari/flickr.com

 

Savet: Italijani su započeli tradiciju davanja bakšiša, tako da će u svakom restoranu i od vas očekivati bakšiš. U nekim restoranima je bakšiš uključen u račun, ali u manjim barovima i kafeima tradicija davanja bakšiša osoblju nije toliko razvijena.

 

Praznici:

 

6. januara je Bogojavljenje i tada se završava dvanaestodnevni praznični period koji počinje Božićom.

Uskršnji ponedeljak u martu ili aprilu.

Dan oslobođenja se slavi 25. aprila.

Dan rada je 1. maja.

Dan republike je 2. juna.

Velika Gospojina se slavi 15. avgusta.

Dan svih svetih se slavi 1. novembra.

Praznik bezgrešnog začeća se slavi 8. decembra.

Božić je 25. decembra.

Praznik Sv. Stefana je 26. decembra.

 

Proslava Nove godine ispred Koloseuma foto: zh1yong/flickr.com

 

Vremenska zona: GMT + 1

 

Klima: s obzirom na to da se Rim nalazi između mora sa jedne strane i Apenina sa druge, klima u ovoj italijanskoj prestonici je umerena.  tokom zime, temperatura na oblai je toplija nego unutar kopna, a tokom leta, temperatura uz obalu je niža nego unutar ostrva.

 

Proleće: tokom proleća je atmosfera u Rimu nekako uzbudljiva zbog iščekivanja leta. Skidaju se zimske jakne i navlače kratke majice i tanki dzemperi. vreme je tada stabilno, a nebo vedro.

Leto: vreme kada Rim oživi. Na letnjoj temperaturi koja često prelazi 30 stepeni, rimljani vole da odu do obale i rashlade se celodnevnim brčkanjem.

 

Leto u Rimu foto: Ed Yourdon/flickr.com

 

Jesen: jesen u Rimu je blaga do sredine novembra kada već treba obući toplije jakne. Kiše uglavnom ne padaju do kraja oktobra i početka novembra kada i naglo kreću hladniji dani. Ali i tokom jeseni, Rim je i dalje živahan i prepun turista.  

Zima: temperatura u Rimu tokom januara i februara može biti jako niska ali retko pada ispod nule. Sneg retko pada, ali su kiše česte, a dugoročna vremenska prognoza nepredvidiva. Ali tokom ovog dela godine se održavaju mnogobrojni festivali i praznici pa je i grad živ i pun turista.

 

 

 

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte