Rim - Kako stići

Kako stići

Beograd je udaljen od Rima 718 kilometara. Najlakši i najbrži način da dođete do Rima je avionom. Ali mi predlažemo još neke opcije za one koji nisu ljubitelji aviona.

 

Kako doći do Rima:

 

Avion: iz Srbije polaze direktni letovi za skoro sve gradove Italije. Avionom ćete za 3-4 sata stići do Rima.  Najpoznatija italijanska avio kompanija je "Alitalia". Ova kompanija svakodnevno ima letove iz Srbije. Avioni su luksuzno opremljeni, a osoblje ljubazno i spremno da izađe u susret.

 

Putovanje avionom je najudobnije foto: WTLphotos/flickr.com

 

"Fiumicino" - ovaj aerodrom se nalazi na 30 km jugozapadno od Rima.Ako od aerodroma do centra grada hoćete da dođete vozom, mi preporučujemo: 

 

"The Leonardo Express": direktno povezana linija sa "Termini Railway Station". Na ovoj stanici se ukrštaju linije metroa i ujedno predstavlja glacni autobuski terminal. Ovde se nalazi i taxi stanica za one koji vole nešto udobniju vožnju. Vožnja traje oko 30 minuta

"The FMI Metropolitan Train": ide do fara Sabina stanice sa usputnim stajalištima u Trastevere, Ostiense i Tuscolana. Vozovi polaze na svakih 15 minuta do pola sata., a vožnja do centra traje 45 minuta.

Upozoravamo vas da ako je blagajna za kupovinu karti zatvorena, kartu možete kupiti na automatima ili putem interneta!

Sa aerodroma takođe možete iznajmiti automobil, uzeti taxi ili ići javnim gradskim prevozom, mada vam mi preporučujemo voz do glavnih gradskih stanica pa posle presedanje u autobus ili metro ako je potrebno.

 

Železnička stanica foto: Vokabre/flickr.com

 

"Ciampino" - aerodrom koji je udaljen od Rima 16 km. Ovo je manji aerodrom od "Fiumicino" aerodroma, ali su zato gužve manje a i cena karti je relativno niža. Od ovog aerodroma do grada je najlakše da uzmete taxi ili da idete autobusom privatnih prevoznika.

 

Iz Beograda do Rima možete doći i automobilom ili autobusom, mada će u tom slučaju put mnogo duže trajati i biće manje udoban nego put avionom.

 

Kretanje po gradu:

 

Karte za metro, autobuse, trolejbuse i tramvaje u Rimu su kao u Srbiji iste i mogu se kupiti na stanicama, na automatima, kao i u trafikama. Zapamtite da se karte ne mogu kupiti u vozilima! Cena jedne karte je oko 1 euro i važi za 75 minuta vožnje. Zapamtite da jedna karta važi samo za jednu vožnju, tako da ako presedate moraćete da kupite novu kartu. U Rimu postoji više vrsta karti. Pored ove već spomenute tu je karta koja traje 3 dana od prvog "poništavanja", karta koja traje jedan dan i karta koja traje sedam dana. Postoji čak i karta od 25 eura koja vam omogućava trodnevnu vožnju i besplatan ulazak u sve muzeje i znamenitosti. 

 

Autobus u Rimu foto: Omer Simkha/flickr.com

 

"ATAC" je rimska autobuska kompanija. Stajališta ovih prevoznika koja se nalaze na periferiji grada su obeležena žutim ili narandžastima panelima, a stajališta u užem centru su obeležena belim panelima sa crnim textom unutra. na svakoj atanici se nalazi mapa kuda s ekreću tramvaju, autobusi i trolejbusi. Zelenom linijim su obeleženi tramvaji, crnom bojom autobusi koji saobraćaju radnim danima i samo praznicima. Plava boja je za autobuse koji sapbraćaju samo vikendom, a crvena za one koji putuju vikendima i smao praznicima. Na nekim autobuskim stanicama postoje digitalni terminali koji vas obaveštavaju o sledećem dolasku autobusa.

Noćni autobusi su obeleženi sa "N" pored broja autobusa i sa "N" na autobuskim atanicama. Noćni prevoz kreće u 23:00 i vozi do 5:00 svakog dana od nedelje do četvrtka. Autobusi nailaze na svakih 30 minuta. Petkom i četvrtkom noćni prevoz saobraća od 1:00 do 5:30 i nailaze na svakih 15 minuta. 

 

Metro: najbrži način za kretanje po Rimu je metro, međutim rimski metro nije najbolje razvijen pa bi bilo najbolje da se po gradu krećete autobusom ili tramvajem. U Rimu postoje dve metro linije: Narandžasta A i Plava B. Termini je glavna železnička stanica na kojoj se ukrštaju dve metro linije. Postoji i Linija C ali se ona trenutno rekonstruiše i radovi bi trebalo da se završe do 2012. godine.

 

Metro foto: mikbor/flickr.com

 

Tramvaj: saobraćaju svakog dana od 5:10 do 24:00 svakoga dana i nailaze na svakih 6 minuta, sem nedeljom kada nailaze na 12 minuta. Tramvajske linije u centru grada su prilično ograničene tako da vam mi preporučujemo dve za koje smatramo da su najpovoljnije:

Tramvaj 8 od Trastevere do Campo de Fiore, prolazi Ulicom Via Arenula.

Tramvaj 3 od San Giovanni do Koloseuma tj. Caracalla i Termini.

 

Pešačenje: verovatno najpopularniji način kretanja kroz italijansku prestonicu među stranim turistima. Pešačenje je uvek dobro, ne samo što će vas održavati u kondiciji i dok ste na odmoru, nego ćete tako moći i pogledate sve znamenitosti koje želite i da se kod svake zadržite koliko je potrebno a ne koliko vam polazak sledećeg autobusa nalaže.

 

Omiljeno prevozno sredstvo foto: Ed Yourdon/flickr.com

 

Skuter i bicikla: vožnja slutera i bicikle je omiljena među Italijanima, posebno među najmlađim. Sem što je brz i praktičan način kretanja po metropoli, vožnja skutera i bicikle vas spašava od zagušljivih gužvi u gradskom prevozu. Rimljani su za sve turiste koji na odmoru žele da se osete kao autentični meštani, obezbedili radnje u kojima se može iznajmiti skuter kao i bicikla. Savetujemo vas da poštujete saobraćajna pravila kao i savete koji će vam dati ljubazni trgovci kod kojih  ćete iznajmiti skuter. Obavezno nosite kacigu i štitnike! 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte