Rim - Izleti

Izleti

Zašto ne biste "pobegli" iz gradske vreve na jednodnevni izlet do neke egzotične destinacije u okolini Rima!? Tokom letnje žege možete otići na svež vazduh na okolna brda i usput obići mesta od turističkog značaj, kao što su plaže i arheološke iskopine.

 

 

Pogled na Rim foto: edwin.11/flickr.com

 

Lacio: nalazi se u centralnoj Italiji.  Ovaj region je poznat  putnicima po latinskom nazivu "Latium", iako se danas ovo ime retko koristi. Zanimljivo je da pržave uvek ulažu u svoju prestonicu, grade nove hotelske komplekse i atrakcije koje će privući veći broj turista. iako se ne ulaže toliko u manje regije, to je baš ono što im daje posebnu draž. U manjim regijama, manji je broj stanovnika, manje atrakcija, ali to se kompenzuje netaknutom prirodom, domaćim gostoprimstvom i ljubaznošću. Ako dođete u provinciju Italije, sigurno je da nećete odsesti u hotelu luks kategorije, ali ćete odmor provesti u romantičnim apartmanima gde će vam ljubazni domaćini služiti specijalitete domaće kuhinje. Kada posetite regiju Lacio i stanovnici shvate da ste turista zainteresovan u njihov rodni grad, biće više nego oduševljeni da vam sami pokažu najzanimljivije atrakcije. Lacio je podeljen na pet provincija: na severu i na zapadu su Viterbo i Rieti, u centralnom delu regije je "Province of Rome", na jugu Latina i Frosinone. Ako prilikom prve posete Laciju budete oduševljeni ovom okolinom i rešite da sledeće godine dođete baš u jedan od ovih malih italijanskih gradova na desetodnevni odmor, aerodromi "Fiumicino" i "Ciampino" se nalaze u ovoj regiji. Preporučujemo vam da tokom izleta koristite svoj ili iznajmljeni auto. Najbolje je da do regije stignete javnim prevozom, a unutar regije, od jedne do druge atrakcije da se krećete automobilom. U tom slučaju ćete moći sami da organizujete u kom mestu ćete stati.

Pre Rimljana, na teritoriji Lacia su živeli Etrurci. Oni nisu ostavili mnogo tragova o svom življenju na ovim prostorima, ali većina njih je sahranjena u velikim zajedničkim grobnicama. Dve najpoznatije grobnice su "Cerveteri" i "Tarquinia". Posle velikih građevina u centru Rima, najvažnija arheološka atrakcija u okolini je "Ostia Antica", rimska ruinirana luka.

 

Preporučujemo "Rome and the Heart of Italy": vodič za sve one zainteresovane za ekskurzije iz Rima. Ova knjiga obuhvata opise svih važnijih regija u Italiji, ali se posebno fokusira na manje istražene oblasti.

 

"Terracina" je primorski kompleks između Rima i Napulja. Savremeni deo Teracina je prijatan i uzbudljiv sa širokim bulevarima koji se protežu uz obalsku liniju. Azurno more i čist pesak su glavne atrakcije u ovom gradiću do koje svakodnevno saobraćaju brodovi i trajekti. U luci ćete videti lokalne ribare, kao hale u kojima se prerađuje riba. Ako ste pak ljubitelj istorije i kulture, kada izađete iz autobusa i pređete preko ulice, krenite stepenicama koje idu uz brdo i naći ćete "Centro Storico", stari deo grada. Tu muzeji, antički trgovi i katedrale.

Do teracine možete stići vozom ili autobusom. Mi vam preporučujemo da krenete vozom iz Rima do stanice "Monte S. Biagio" pa onda da presedate na istoj stanici u autobus. Karta košta 1 euro a vožnja traje oko 15 minuta.

 

 

Centro Storico foto: kruder396/flickr.com

 

Milano: mnogi Italijani će vam reći da je ovo najlepši grad Italije. Dok je Rim administrativna prestonica, Milano je centar italijanske berze, finansijscki centar i srce proizvodnje zdravstvenih i kozmetičkih proizvoda.

 

 

Katedrala Il Duomo foto: Panoramas/flickr.com

 

Milano češće upoređuju sa Londonom ili Parizom nego sa bilo kojim drugim italijanskim gradom. Ovaj grad je bio jako važan i tokom istorije, ali je zbog toga i više puta iznova građen i obnavljan. Posledica je manjak srednjovekovnih  građevina pa ga zbog toga često previde u spisku turističkih destinacija. Ali ovaj grad ima toliko toga da ponudi turistima, a i usputna je stanica ako ste na putu do Alpa ili Komo jezera. Milano je prestonica svetske mode i najpoznatijih modnih marki. U milanskim muzejima su najveća dela svetske umetnosti, a u kafeima i restoranima specijaliteti italijanske kuhinje. Ako večeri pak želite da provedete u šetnji, tu su okruzi Brera i Navigli. Jednom rečju, Milano je idealno mesto za duži odmor, a ne samo kraču ekskurziju. .

 

Venecija foto: Eustaquio Santimano/flickr.com

Venecija: oduvek je bila popularna destinacija za turiste. Kada izgovorite ime ovog grada, iako ga nikada niste posetili, u glavi ćete imati sliku gondola, šarenih maski, ulica od vode i romantičnih zalazaka sunca. Ako se naodlazak do Venecije odlučite avionom , "Ryanair" i "Easyjet" svakodnevno imaju letove. Venecija je romantična, lepa i nepredvidiva. Vožnja gondolom je svakako nezaboravan doživljaj. Dajemo vam par saveta ako odlučite da krenete na izlet do Venecije:

 

Istražujte grad što dalje od glavnih saobraćajnica.

Ako ste na trajektu, najbolje je da sedite napolju.

Uvek nosite sa sobom rezervne baterije za kameru ili fotoaparat.

Nemojte se plašiti ako se desi da se izgubite. Na taj način ćete otkriti neka skrivena mesta Venecije.

Nemojte kupovati prve suvenire na koje naiđete. Sigurno je da ćete još negde u gradu naći iste takve po povoljnijoj ceni.

 

 

Firenca foto: echiner1/flickr.com

 

Pored ovih izleta koje smo izdvojili za vas, tu su i ekskurzije do Firence, Vatikana, Verone, Sorenta, Sicilije... 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte