Rim - Atrakcije

Atrakcije

"Svi putevi vode u Rim": ova rečenica je nastala kao posledica dugogodišnje posećenosti Rima. Hiljadama godina su se trgovci i pilgrimi kretali ka Rimu, gradu koji je sagrađen na sedam brda uz reku Tiber. Rim je godinama, i dalje je, prestonica trgovine i kulturnih i istorijskih događaja.

 

"Rim nije sagrađen za jedan dan": Rim, večni grad, ima najbogatiju istoriju od svih svetskih prestonica. Ovaj status je Rim stekao zahvaljujući jedinstvenom teritorijalnom položaju, kulturnom i istorijskom značaju, kao i turbulentnoj ratničkoj prošlosti. Kao posledica ove burne prošlosti, ostale su mnogobrojne kulturne i istorijske destinacije u samom Rimu, kao i bližoj okolini.

 

Rim nije samo jedan veliki muzej na otvorenom. Sem toga, Rim je živopisan i živahan grad privlačan i onima koji ne vole istoriju. Hrana, kultura, gradski ambijent i živopisna okolina će učiniti vaš odmor nezaboravnim čak iako ne vidite nijedan spomenik.

 

Vatikanski muzej foto: Shoes on Wires/flickr.com

 

U Rim se dolazi zbog njegovog bogatog kulturno-umetničkog nasleđa, brojnih spomenika i građevina, fontana, biblioteka, galerija, muzeja, bašti i vila, katedrala, crkvi i zamkova. Poznati su Kapitolski i Vatikanski muzeji, Vile Đulija i Borgeze, Nacionalni muzej kojeg je projektovao Mikelanđelo, Venecijanska i palata Dorija Pampili, sa velikim brojem umetničkih dela. Simbol Rima, nezaobilazni Koloseum, najveći je amfiteatar sagrađen u Rimskom carstvu.

Iz antičkog perioda, tu su i Forum, Zlatna kuća, Panteon, Trajanovi stubovi, Rimske katakombe, Cestijusova piramida, Usta istine, Konstantinova kapija.

Iz vremena renesanse i baroka tu su Mikelanđelov Trg Kampidiljo, Palate Senatorio, Venecija, Barberini i druge. Rim je čuven po svojim veličanstvenim trgovima, uglavnom iz 17. veka, često sa obeliskom u središtu, a glavni su Navona, Španski trg, Trg cveća, Venecija, Farneze i Minervin trg.

 

 

Piazza della Rotonda foto: ell brown/flickr.com

 

Centar grada je okružen antičkim vilama i zelenilom, a najznačajnije su Vila Borgeze, Alda, Dorija Pamfili, Torlonija i Vila Albani.

Rim je i važan muzički centar, poznat po svojoj operi i Nacionalnoj akademiji Santa Čečilija. U gradu se nalazi i filmski studio Činečita, centar italijanske kinematografije.

 

Savet: U većini muzeja je ulaz besplatan ili je cena znatno smanjena za posetioce preko 65 i ispod 18 godina. Ponesite pasoš kao dokaz o godinama. Mnoge rimske atrakcije su zatvorene ponedeljkom. Na sajtovima ovih atrakcija ćete naći zvanično radno vreme, ali budite spremni za promene. Npr. u zimskom periodu se većina muzeja ranije zatvara.

 

Koloseum foto: David Paul Ohmer/flickr.com

Koloseum: sigurno najpopularnija trakcija u Rimu i jedna od najpoznatijih atrakcija u svetu. Do 50 000 gledalaca je nekada svakodnevno gledalo krvave borbe gladijatora. Prekoputa Koloseuma, pored ulice San Đovani, videćete predeo na kojem su bile barake u kojima su gladijatori vežbali pokrete kako bi ih kasnije pokazali zainteresovanoj publici. Odmah pored je stanica metroa na kojoj staje linija B. U blizini Koloseuma se nalaze još neke rimske istorijske atrakcije: "The Palatine Hill", "Roman Forum", "Arch of Constantine", "Circus Maximus", "Baths of Caracalla". Koloseum je otvoren svakog dana od 9h a zatvara se u 4.30 u zimskom periodu ili u 7.30 u letnjem. Blagajna i informacije se zatvaraju jedan sat pre zatvaranja Koloseuma. Mi vam dajemo broj telefona koji možete pozvati ako želite da se informišete ili da rezervišete karte: (+39)06 39967700. Upozoravamo vas da će vas na blagajni za kupovinu karti sigurno očekivati dug red!

 

Panteon foto: xiquinhosilva/flickr.com

Panteon je omiljena atrakcija među Italijanima. Sagrađen je 125. godine pre nove ere. Ova građevina je izdržala vekove i ostala zanimljiva kao što je nekada bila. Unutrašnjost  će vas ostaviti bez daha i izazvati osećaj smirenosti iako turisti non-stop ulaze i izlaze. Skoro dve hiljade godina ova građevina je stajala na svom mestu i odolela mnogobrojnim uticajima, dok su se van nje vodili ratovi, a kočije smenjivane automobilima i skuterima. Reč "Pantheon" znači božanstvo i ova građevina je podignuta kao hram za dvanaest najvažnijih rimskih bogova. Osećaju harmoničnosti u Panteonu doprinose njegove idealne proporcije: prečnik kupole je jednak visini od poda do plafona. danas se Panteon povremeno koristi za religijske službe, koncerte i književne večeri. Ulaz je besplatan. Napolju, na trgu "Piazza della Rotonda" pored fontane sa obeliskom na vrhu, nalazi se veliki broj barova i restorana pa čak i Mekdonalds. Upozoravamo vas da su cene pića i jela u ovim kafeima mnogo veće nego u lokalima u unutrašnjosti grada! Na par minuta hoda od Panteona su autobusko stajalište i "Spagna" metro stanica.

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte