Milano - Kako stići

Kako stići

Centralna stanica u Milanu foto: zoonabar/flickr.com

 

Milano se nalazi na severu Italije, na mestu gde se ova država vezuje za evropsko kopno, zbog čega je on saobraćajno čvorište zemlje. Vrlo dobro razvijen drumski saobraćaj omogućava da se do ovog grada brzo i lako dođe, a on je, takođe, i centar železničke petlje. Kroz Milano prolaze neke najznačajnije železničke linije: Milano – Torino, Milano – Venecija, Milano – Đenova i Milano – Bolonja. Takođe, Milano je polazna tačka za dve alpske linije: Simplon i Gotthardbahn. U ovom gradu postoji pet glavnih železničkih stanica, a najprometnija je Centralna stanica; njome dnevno prođe preko 300.000 putnika.

 

Što se tiče drumskog saobraćaja, Milano je mesto spajanja magistrale iz pravca istok – zapad (A4, Torino – Trst) i pravca sever – jug (A1, za Bolonju, Rim i Napulj). Drugi važni putevi su A7, za Đenovu i A8 i A9, putevi koji vode ka jezerima. S obzirom na to da su putevi i auto-putevi u i oko Milana dosta opterećeni, u planu je izgradnja tri nova auto-puta.

 

Međunarodni aerodrom Malpensa foto: Luigi Rosa/flickr.com

 

Milano ima tri aerodroma:

- Internacionalni aerodrom Malpensa,

- Nacionalni aerodrom Linate i

- Aerodrom kod BErgama, Orio al Serio.

 

Međunarodni aerodrom Malpensa udaljen je oko 40 km od centra Milana. To je najveća vazdušna luka Milana, koju koristi preko 15 miliona stanovnika (onih koji stanuju u njegovoj blizini). Aerodrom ima dva terminala i dve piste, a u planu je otvaranje još jedne. Postoji, takođe, i kargo terminal „KargoSiti“, koji procesira preko 400.000 tereta godišnje.
 

Pošalji stranu na:


Avio karte