Lefkada

Kratak opis - Lefkada

Ostrvo Lefkada, koji se naziva i Lefkas, četvrto je najveće ostrvo u sklopu Jonskih ostrva, posle Zakintosa, Kefalonije i Krfa. Ima površinu od 303 km2, a dužina obale je 117 km. Glavni grad je Lefkada koja se nalazi na severoistoku ostrva, i njegovo stanovništvo živi uglavnom od poljoprivrede i turizma.

 

Most preko uskog kanala povezuje ostrvo sa kopnenom Grčkom i počinje baš u gradu Lefkada. Ulaz u grad sa mosta je najinteresantniji deo grada u kome se nalazi većina kafea, restorana i prodavnica. Metod koji su graditelji u Lefkadi koristili za zaštitu od zemljotresa dao je gradu veoma interesantnu arhitekturu. Autobuski prevoz povezuje grad sa svim letovalištima i plažama na ostrvu.

 

Na ostrvu Lefkada ljudska naselja su postojala još u praistoriji. U srednjem veku Lefkada je pripadala Vizantiji. Ostrvom su više puta vladali Turci, a i Mletačka republika. Lefkada je 1864. godine pripojena tadašnjoj kraljevini Grčkoj.

 

Lefkadu pored izuzetno lepih plaža i prirode ukrašavaju prelepa mala sela koja se spuštaju niz padine planina u obliku amfiteatra. Najinteresantnija mesta su Lefkada, Nidri , Vasiliki, Agios Nikitas, Kalamaci, Sivota.

 

Arhitektura u mestima je pod uticajem venecijanskog stila. Međutim, jaki zemljotresi 1948.i 1953.uništili su veliki deo tradicionalne arhitekture na ostrvu Lefkada. Ostrvo ima 23.000 stanovnika. Klima je mediteranska sa velikim brojem sunčanih i toplih dana i sa osvežavajućim vetrovima koji posebno pogoduju ljubiteljima surfovanja na vetru.
 

 

Info

  • Do ostrva se može doći avionom ili trajektom.
  • Lefkada se nalazi na svega 4 sata udaljenosti od Atine.

 

Vaši utisci - Lefkada


4.2
lepo stvarno lepo...

Putopisi - Lefkada

Vodič kroz Lefkadu
meri_ki, 15. 07. 2011. - Komentara 17
Iskreno nije da mi je Lefkada nešto privlačila pažnju, ali eto nekako su se stvari same nametnule da odem baš tamo…i neizmerno mi je drago zbog toga:) Posto verujem da svako vidi i oseća stvari na svoj način, i da isto tako čovek svoje utiske i doživljaje nikad verodojstojno ne može da prenese, stoga ću vam napisati jedan mali vodič kroz ovo ostrvo, jer ne znam da li ćete (ako odete na Lefkadu, a morate to učiniti jednom) imati tako dobrog vodiča (kao što je bio naš vodič Mladen) koji će vas na pravi način uputiti na lepote ostrva i okoline. Stoga evo kratkog vodiča, a vaše je da ga doživite na sebi svojstven način i naravno da dodate još koje mesto, plažu i sl. jer mi smo imali samo deset dana, a to je priznaćete malo.
Pošalji stranu na:
Avio karte

Top ponude - Grčka - Lefkada

Specijalne ponude - Grčka - Lefkada