Prag - Korisne informacije

Korisne informacije

Nacionalana valuta je češka kruna. 100 čeških kruna iznosi oko 4 evra. Savetujemo da novac menjate u menjačnicama, ali obratite pažnju i pre promene upitajte po kojem kursu će vam promeniti novac jer se može desiti da turistima namerno uračunaju lošiji kurs od standardnog.

 

 

Prag foto: laura padgett/flickr.com

 

Vremenska zona: GMT + 1

 

Klima: Prag ima jako promenljivu i nestabilnu klimu. Leta su topla i vlažna sa ogromnom količinom padavina. Zime su hladne i oštre sa čestim snežnim nanosima.

 

 

Jesen u Pragu foto: Adam Jones, Ph.D./flickr.com

 

Jezik: oficijalni jezik Češke Republike je češki, mada se engleski dosta koristi, posebno među mlađom populacijom.

 

Upozorenje i savet: Prag ima dobro razvijenu mrežu puteva mada su saobraćajne gužve česte. U centru kao i na periferiji je dosta javnih parkinga i garaža u kojima preporučujemo da ostavite svoj auto jer su krađe automobila na ulicama česte. Za slučaj da vam auto odnese pauk, ili da vam auto ukradu, pozovite 158 ili 156 za sve informacije. Mi vam preporučujemo da auto ostavite u nekoj od garaža na periferiji i da do centra sođete javnim prevozom.

 

 

Parkiranje na ulicama Praga foto: laura padgett/flickr.com

 

Praznici:

 

U januaru je praznik kojim se obeležava godišnjica od smrti Jana Palacha. Praznik se slavi oko 19. januara na glavnom trgu u slavu studenta koji se 1969. godine ubio kao znak protesta protiv Sovjetske vlasti.

Dan tri kralja je praznik poznat i pod nazivom Dvanaesti dan i obeležava zvanični kraj božićne sezone. Narodni pevači se okupljaju na trgu i pevaju božićne pesme, a posetioci dele poklone siromašnima.

U martu je uskršnji ponedeljak kada se ljudi uglavnom okupljaju u kućama prijatelja i rođaka. Običaj je da na ovaj praznik muškarci daju žutu mašnu svojim suprugama ili devojkama, a žene njima daju jaja koja su lično ukrasile i obojile. Oba ova poklona se tokom božićnog perioda prodaju na ulicama Praga.

U maju je Dan rada. Stanovnici Praga ovaj praznik proslavljaju odlaskom u okolna sela gde u prelepoj prirodi slave dolazak proleća. Mnogi parovi polažu cveće na statuu spisateljice Karel Hynek Macha.

 

 

Doček Nove godine foto: donald judge/flickr.com

 

Božić i Nova godine: Za vreme ovih praznika Prag privlači najveći broj turista. Mnogi turisti uživaju u razgledanju grada dok je on prekriven snegom. Mnogobrojne žurke i proslave počinju na Božić i iz večeri u veče se održavaju sve do Nove godine. Na trgu u starom delu grada je tokom ovog perioda otvorena takozvana božićna pijaca na kojoj možete kupiti suvenire i novogodišnje ukrase. Tokom božićnog perioda se održava i Međunarodni festival božićne muzike.

 

Važni telefoni:

 

Vatrogasna služba: 150

Hitna pomoć: 155

Policija: 156

Ako tokom boravka u Pragu ili pred polazak na put hoćete da se raspitate o vremenskim prilikama koje vas očekuju, okrenite 14116.

 

Pošalji stranu na:


Avio karte