Prag - Izleti

Izleti

 

Karlove Vari

 

Jedan od najzanimljivijih izleta van Praga je svakako poseta Karlovim Varima gde možete pronaći 64 izvora lekovite mineralne vode. Poređani su jedan do drugog, a temperatura se kreće od 30 do 80 ºC. Izvor od 90 ºC je izolovan u posebnoj prostoriji jer izlazi u obliku pare. Sa oko 80 hotela čitav grad je orijentisan ka turizmu. Tokom cele godine u Karlovim Varima organizuje se mnoštvo festivala kao što su trke kanua, Betovenovi dani, Festival antičke muzike, Festival folklora i Dvoržakove jeseni, džez festival itd...

 

Zamak Karlštejn foto: pragmatopian/flickr.com

 

Karlštejn - Visoki gotički dvorac osnovan 1348, jedinstvena je pozicija među češkim dvoracima. Gradio ga je češki kralj i rimski car Karlo IV kao mesto za čuvanje kraljevskog blaga, posebno Karlove zbirke svetih relikvija i krunskih dragulja Rimskog carstva.


Savet: suvenire kupujte u Karlštejnu jer su mnogo jeftiniji nego u Pragu, a na putu do zamka naići ćete i na ugodnu pivnicu za osveženje.

 

Grad je poznat po filmskom festivalu koji se održava u julu i u poslednjih par godina je stekao veliku popularnost pa važi za jedan od najvažnijih u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

 

Češke Buđeovice: ovaj grad je osnovan 1265. godine i treći je po veličini u Češkoj Republici. danas je najpoznatiji po proizvodnji piva. Glavni gradski trg "Přemysla Otakara II" je jedan od najvećih u Evropi. Gradska većnica koja je osnovana 1727. godine je još jedna atrakcija ovog češkog grada. Crkva sv. Nikolasa i Crna kula su glavne atrakcije, simboli Čeških Buđeovica. Na par minuta hoda od centra grada je drevna pijaca mesa koja potiče iz 1564. godine a koja je danas pretvorena u pivsku halu. Svi oni koji vole ukus piva, tokom obilaska ovog grada, mogu otići u organizovane obilaske čeških pivnica.

 

 

Češke Buđeovice foto: decafinata/flickr.com

 

Kutna Hora: zahvaljujći rudnicima srebra koji su bili otvoreni 250 godina, ovaj grad je, posle Praga, bio najvažniji u Češkoj Republici. Danas je Kutna Hora malo provincijsko mesto sa oko 20 000 stanovnika.

 

 

Kutna Hora foto: lyng883/flickr.com

 

 

Ovde je puno gotičkih građevina kao što je Katedrala sv. Barbare, Italijanski sud i crkva sv. Džejmsa. Godine 1995. godine je Kutna Hora proglašen za svetsko nasleđe i od tada je pod zaštitom UNESCO-a. U ovom malom gradu je sedište fabrike duvana "Philip Morris". Za sve dodatne informacije vezano za obilazak ovog grada, možete se obratiti Kutna Hora turističko centru koji će vam dati sve potrebne informacije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pošalji stranu na:


Avio karte